Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Криза-2015: кому в Україні затримують зарплату

Незначні позитивні зміни на ринку праці позначилися на зарплатній політиці компаній. Більшість з них поки не готові підвищувати оклади, однак майже дві третини дотримуються фінансових зобов'язань перед співробітниками та платять зарплату вчасно. Тим, кому затримують, як правило, доводиться чекати недовго – від кількох днів до тижня-півтора. Такі дані отримані Міжнародним кадровим порталом HeadHunter Україна.

Тривала фінансова криза стала серйозним випробуванням для багатьох галузей бізнесу. Ситуація в економіці позначилася на зарплатній політиці компаній. Частина з них, які не були готові до потрясінь, відповідно, мають великі проблеми з виплатою заробітних плат. Інші, навпаки, активно впроваджують антикризовий план дій, який передбачає скорочення неефективних працівників, хедхантинг тих, хто може приносити прибуток компанії, і прив'язку рівня винагороди до реального внеску в бізнес-показники компанії.

У кризу для роботодавців особливо важливо зберегти позитивний HR-бренд компанії. Не останню роль тут відіграє своєчасна виплата заробітної плати. За півроку матеріальне становище «білих комірців» помітно погіршилося. Тільки одному з чотирьох протягом минулих 6 місяців підвищували оклад. А інфляція і постійне зростання цін призвели до того, що половині офісних працівників постійно не вистачає зарплати до отримання наступної. Більшість роботодавців поки не готові підвищувати оклади, однак майже дві третини компаній платять зарплату вчасно. Приблизно в кожному сьомому випадку зарплату затримують вкрай рідко. У 12% компаній проблеми з виплатами трапляються час від часу. І ще 11% стикаються із затримками зарплати мало не щомісяця.

Найчастіше трапляються затримки в таких галузях, як видобуток сировини, енергетика та металургія, транспорт і логістика, агробізнес та сільське господарство. Відносно стабільно заробітна плата виплачується банківським працівникам, автотрейдерам, представникам медіа та телекомунікацій, а також IT-фахівцям.

Про те, що пік кризи минув, і роботодавці всіма силами намагаються виконувати фінансові зобов'язання,  свідчить зниження термінів затримки зарплат. За півроку зросла кількість тих, кому зарплату затримували на кілька днів (з 28% до 36%) і зменшилася кількість тих, кому доводилося чекати більше місяця (з 20% до 15%). Як і раніше, трохи більше чверті не бачать грошей тиждень-півтора з моменту встановленої дати, а п'ята частина – два-три тижні, до місяця.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в серпні 2015 року. В опитуванні взяли участь 5273 респонденти з різних регіонів України. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ