Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Дефіцит поточного рахунку в 2017 році зросте до 3,5 млрд дол

Одним з важливих показників рівня розвитку економіки країни є стан платіжного балансу. Свою думку щодо факторів, прогнозів, ризиків та ймовірних загроз цього показника висловив експерт FOREX CLUB у Львові Руслан Демус.

Серед факторів, які позитивно впливають стан платіжного балансу, експерт назвав потенційні переваги від виходу на нові ринки, збільшення частки експорту.  Натомість високий попит на споживчий імпорт дає негативний результат для економіки нашої крани.

Отож експерт прогнозує дефіцит поточного рахунку. Те, що до нас проходять інвестиції, це добре, але вони стимулюють імпорт. 

За різними оцінками, дефіцит поточного рахунку в 2017 році очікується на рівні 3,5% ВВП або 3,5 млрд доларів проти 3,4 млрд доларів у 2016 році. Тим не менше, профіцит зведеного платіжного балансу у 2017 році разом ( з урахуванням фінансування від МВФ) дасть змогу Україні акумулювати міжнародні валютні резерви в розмірі 21,3 млрд доларів проти 17,5 млрд доларів.

Які загрози на нас чекають? Перш за все, це експортні ціни, які можуть знижуватись упродовж року. Імпорт продукції машинобудування збільшується, адже збільшуються обсяги інвестицій у сільське господарство. Попри те, що в Україні теж виробляють технічне обладнання, як наприклад, на Харківському тракторному заводі, проте нам ще складно перекрити попит пропозицією. Також в цьому контексті варто говорити і про імпорт продовольчих товарів, адже у нас на ринку ще не представлений  широкий вибір продукції.

Серед позитивних моментів – поліпшення умов зовнішньої торгівлі, розвиток наявних та вихід на  нові ринки. Ідея «Шовкового шляху» була реалізована тільки у тестовому режимі. Річ у тому, що нам не вдається зробити так, щоб був один одноразовий митний контроль. На жаль, наразі новий «Шовковий шлях» не працює, так як мав би.

Також Руслан Демус відповів і на питання: куди йдуть гроші від МВФ? Відповідь така: вони не йдуть на проїдання, вони йдуть на поповнення золотовалютних резервів НБУ, Зокрема, останні надходження – 1 млрд дол. можна за потреби використати для підтримання валютного курсу.

Цьогоріч профіцит зведеного платіжного балансу очікується на рівні 23,3 млрд дол., а 2018-го – 27 млрд дол. 

Довідка.

Платіжний баланс (balance of payments) – співвідношення між сумою грошових надходжень, отриманих країною з-за кордону, та сумою здійснених нею платежів за кордон протягом певного періоду.

П.б. є вартісним вираженням масштабів, структури та характеру зовнішньоекономічних операцій країни та її участі у світовому господарстві. За формою складання П.б. є статистичним звітом, у якому в систематизованому вигляді наведено сумарні дані про зовнішньо­економічні операції резидентів країни з резидентами інших країн (з нерезидентами) за певний період (місяць, квартал, рік). П.б. складається на певну дату.

Основні компоненти платіжного балансу групуються за двома рахунками: рахунком поточних операцій, рахунком операцій з капіталом і фінансових операцій.

Рахунок поточних операцій включає всі операції з реальними цінностями, що відбуваються між резидентами та нерезидентами, а також операції, пов’язані з безоплатним наданням або одержанням цінностей, які призначені для поточного використання. У структурі поточного рахунка виділяються чотири основні компоненти: товари, послуги, доходи та поточні трансферти.

Рахунок операцій з капіталом охоплює всі операції, які включають одержання або оплату капітальних трансфертів (трансферти на інвестиційні цілі, прощення боргу, перекази мігрантів тощо), а також придбання або реалізацію нефінансових активів та прав власності, таких як, наприклад, торгові марки, патенти, авторські права, права на видобуток корисних копалин та інші.

П.б. складається з двох частин – надход­жень і платежів. Якщо грошові надходження перевищують платежі, П.б. є активним (профіцитним), а якщо сума платежів більша від надходжень – П.б. пасивний (дефіцитний).

В Україні відповідальність за складання П.б. на законодавчому рівні покладено на Національний банк. П.б. складається щоквартально та публікується в аналітично-статистичному виданні Національного банку України «Платіжний баланс і зовнішній борг України» та на сторінці Національного банку в мережі Інтернет.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ