Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Київ не квапиться передати землю місцевій владі

На засіданні Львівського регіонального відділення Асоціації міст України мери міст висловили застереження до законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування у галузі земельних відносин»

Зокрема, сьогодні, 12 вересня, у Львівській міській раді відбулось засідання регіональної платформи з вироблення політики у сфері місцевого самоврядування на тему: «Обговорення актуальних законопроектів та законів, що стосуються органів місцевого самоврядування» в рамках Проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

Засідання провела виконавча дирекція Львівського регіонального відділення Асоціації міст України.

На засіданні обговорили чимало питань, які стосуються органів місцевого самоврядування, зокрема, проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування у галузі земельних відносин».

«Законопроект важливий, актуальний, я би навіть сказав – перезрілий. Тому що на сьогодні ми маєм ситуацію: при створеному ОТГ земельними ресурсами за  межами населених пунктів розпоряджаються органи державної і виконавчої влади. Це держгеокадастр і райдержадміністрації. А роблять вони це не завжди в інтересах місцевого самоврядування. Тому було правильним  рішення розробити окремий законопроект. Але є одне але – цей законопроект стосується виключно об’єднаних територіальних громад. Всі інші міста, села, селища, вони будуть продовжувати в рамках того ж правового поля, що є сьогодні. І це викликає здивування.

Але Верховою Радою проектом закону № 4355, прийнятому в першому читанні, таке право надається всім містам, селам, селищам. І це в принципі всіма підтримувалось. Цей законопроект прийнято ще в квітні 2016 року. Але він не виноситься в зал на друге читання. Хоча це для місцевого самоврядування є дуже важливо.

Тому з одного боку, я не можу не підтримувати таку ініціативу, бо для ОТГ це важливо. Але не менша  проблема є в тих громад, які поки що не об’єдналися. Тому мені здається, треба, окрім підтримки цього законопроекту, ставити питання про комплексне вирішення цього питання для всіх  територіальних громад», - наголосив під час виступу депутат ВРУ Любомир Зубач.

«Важливо, щоб громади не розтринькали ресурс для розвитку. Тому я б вважав, що перед тим як роздавати землі, має бути розроблений детальний план територій та генплан. Бо це дуже важливо», - наголосив Володимир Квурт, міський голова м. Винники.

«Тобто ми підтримуємо цей закон, але з правками та зауваженнями, які були висловлені. Зокрема, які би дали можливість кожному місцевому самоврядуванню, кожній громаді розпоряджатись землею, яка  знаходиться на території відповідного населеного пункту, як це є у всіх цивілізованих країнах світу. І звертаємся з цим проханням до депутатів всіх фракцій, до голови ВРУ», - резюмував Андрій Садовий, мер Львова, голова Львівського РВ АМУ.

Водночас присутні висловились за те, щоб схожу тематику було піднято на найближчих засіданнях сесій місцевих рад і від них теж було скеровано відповідні звернення до народних обранців.

До участі у засіданні були запрошені народні депутати України міжфракційного об’єднання «Львівщина», Голови Львівської обласної ради та Львівської обласної держадміністрації, міські та селищні голови міст, селищ – членів Львівського РВ АМУ.

Нагадаємо, на засіданні також одностайно проголосували скерувати звернення до центральних органів влади, аби законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного контролю за відповідністю рішень органів місцевого самоврядування Конституції та законам України» не вносити на розгляд Верховної Ради.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ