Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Лавров назвав умови для підтримки Росією озброєння спостерігачів ОБСЄ на Донбасі

Росія готова погодитися на те, щоб додаткова група спостерігачів ОБСЄ, яка буде контролювати лінію розмежування і місця складування важкого озброєння, мала право носити особисту зброю. Про це заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, передає УНН з посиланням на прес-службу російського дипвідомства.

"Українські представники і сам Президент України Петро Порошенко в останні два-три місяці просто одержимі тим, що потрібно обов'язково забезпечити якісь сили безпеки на всій території "ДНР" і "ЛНР", і тільки після того, як всі ці території будуть взяті під міжнародний збройний контроль, буде можливо проводити реформи, оголошувати вибори, змінювати Конституцію і т.д. Розмова на вищому рівні в результаті оберталася навколо того, що потрібно підвищити ефективність місії ОБСЄ, яка працює там. Президент Росії Володимир Путін виступив за те, щоб наростити, перш за все, потенціал цієї місії на лінії розмежування. Ми підтримали створення на цій лінії кількох зон безпеки", - зазначив С.Лавров.

З його слів, це стосується створення таких зон безпеки "у найбільш тривожних районах, розмістити там додаткову кількість спостерігачів ОБСЄ".

"Ми запропонували, щоб в місцях складування важкої техніки, куди вона відводиться відповідно до мінських домовленостей і звідки часто пропадає, теж були посилені цілодобові наряди спостерігачів ОБСЄ - як по східний бік від лінії розмежування, так і на території, яку контролюють збройні сили України. Також ми сказали, що будемо готові, якщо це допоможе справі, погодитися на те, щоб рішенням ОБСЄ ця додаткова група спостерігачів, яка буде контролювати лінію розмежування і місця складування важкого озброєння, мала право носити особисту зброю", - додав голова МЗС РФ.

Він додав, що йдеться про "пістолети для самооборони".

"Ця практика має місце. Можна вважати, що це елемент поліцейських функцій, але, перш за все, це охорона і моніторинг непорушення лінії відведення та місць складування. Більш того, ми були б готові (зараз це обговорюється в ОБСЄ) підтримати одну з доспілих в надрах секретаріату ОБСЄ пропозицій, що стосується додаткових заходів щодо забезпечення безпеки під час виборів. Ми запропонували ще доповнити цю місію ОБСЄ, а вірніше створити окрему групу спостерігачів на період виборів, які разом з "народною міліцією" Донецька і Луганська ходили б і дивилися, як забезпечується безпека", - зазначив С.Лавров.

При цьому він, коментуючи пропозицію, щоб ця місія стояла і на російсько-українському кордоні, додав, що "поки немає амністії, закону про особливий статус, який дійсно буде гарантувати додаткові права цих територій, поки ці права в рамках особливого статусу не закріплені в Конституції України на постійній основі, важко розраховувати на те, що Донецьк і Луганськ погодяться "авансом" виконувати те, що за мінськими домовленостями має завершувати політичний процес, а не бути його попередньою умовою".

УНН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ