Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ліквідація негоди на Стрийщині, допомога Херсонщині: ключове за тиждень

Начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький розповів про головні події минулого тижня.

На Львівщині через потужні зливи та стікання гірських річок постраждали Стрийський та Дрогобицький райони, а саме Сколівська і Східницька громади. Вийшла з берегів річка Східничанка, зруйновані мости, газопроводи середнього тиску, підтопило понад 100 господарств.

На засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій визначили паводок як надзвичайну ситуацію об’єктового рівня. Районні військові адміністрації спільно з органами місцевого самоврядування зобов‘язали забезпечити оперативне проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків погіршення погодних умов та дощових паводків.

"Станом на сьогоднішній ранок у Дрогобицькому районі рівень води знизився до 0,5 м. Досі частково підтоплені 3 вулиці. З 16 житлових будинків упродовж вчорашнього дня відкачали воду. Також – із підвалів 2 готельних комплексів. Частково підтопленими залишаються підвальні приміщення у 13 будинках. Окрім того, частково заблокований 1 автомобіль, 6 – відбуксирували. Через повеневі потоки відновленню не підлягають 5 торгових павільйонів. Пошкоджені 5 місцевих мостів. Біля одного з них облаштували пішохідний перехід із бетонних блоків", - зазначив Максим Козицький.

У селищі Східниця та селі Новий Кропивник поступово відновлюють газопостачання. Електропостачання уже відновили. Водопостачання – теж. Через пошкодження моста у Новому Кропивнику та 2 мостів в селі Перепростиня залишається обмеженим доїзд до 16 населених пунктів. Об’їзд – можливий по автомобільній дорозі Східниця – Турка. У Перепростині обмежений доїзд до 32 житлових будинків. Ще до 18 житлових будинків транспортне сполучення відсутнє, пішохідне сполучення обмежено доступне.

"У Стрийському районі на під’їзді до села Урич розмита автомобільна дорога сполученням Східниця – Урич – Верхнє Синьовидне та частково розмитий міст через річку Уричанка. Станом на ранок вода зійшла самопливом. Ситуація перебуває під контролем у фахівців", - додав очільник Львівщини.

У вівторок, 6 червня, росія підірвала Каховську ГЕС та спровокувала величезну катастрофу. Львівщина одразу мобілізувала зусилля, щоб прийняти усіх, хто цього потребуватиме. Також відправили необхідні засоби для місцевих жителів, медиків і рятувальників – генератори й теплові гармати від департаменту з питань цивільного захисту Львівської ОДА, медикаменти, сімейні набори зі санітарними засобами, речі першої необхідності від Львівського Обласного Центру Екстреної Медичної Допомоги та Медицини Катастроф, фури із водою від Моршинського заводу мінеральних вод «Оскар».

"Волонтери медико-психологічної допомоги на Головному залізничному вокзалі зустрічають людей, які приїжджають із Дніпра, Запоріжжя, Херсона та інших міст і сіл. Наразі вони прибувають невеликими групами. Переважно своїм транспортом або рейсовими потягами з пересадками", - зазначив Максим Козицький.

Небайдужі люди й організації упродовж цих днів приносять на вокзал базову допомогу для людей, які евакуювалися. Дякуємо усім, зокрема 88-річній львів’янці Валентині, вона зібрала цілий мішок речей для наших громадян, які постраждали внаслідок підриву Каховської ГЕС. Також дякую нашим партнерам UNHCR Ukraine - Aгентство ООН у справах біженців в Україні, Право на захист, NEEKA Ukraine, Благодійний фонд «Рокада», Мальтійська служба допомоги, Solidarités International, UNICEF Ukraine.

Якщо ви прибули на Львівщину і потребуєте прихистку, їжі, одягу чи іншої допомоги, телефонуйте на Гарячу лінію Львівської області: 112.

Якщо ви проживаєте на Львівщині та готові підсилити роботу наших волонтерів на Головному залізничному вокзалі Львова, заповнюйте форму.

Україна долучилась до європейської програми «Механізм «Сполучення Європи»». Угоду між Україною та ЄС підписали у Львівській ОВА Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков та Єврокомісарка з питань транспорту Адіна Велян. Це дозволить залучити фінансування ЄС для підтримки розвитку високопродуктивних, стійких і ефективно взаємопов’язаних транс’європейських мереж у сферах транспорту, енергетики та цифрових послуг. 

Моршин оголосили курортом державного значення. На Львівщині це перший курорт, який отримав такий статус. Чим унікальні мінеральні природні лікувальні води Моршинського родовища та який ще курорт Львівської області претендує на такий статус.

Жителі нашої області зможуть дивитися телебачення за допомогою нової мережі передавачів MX-7. Телесигнал у гірських районах області стане кращим. Роботу системи почали тестувати 1 червня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ