Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Літакобудівні підприємства звільнили від сплати ПДВ на імпорт комплектуючих

Сьогодні, 9 серпня, Уряд схвалив пропозицію Першого віце-прем’єр-міністра Степана Кубіва щодомеханізму державної підтримки літакобудівної галузі, - Урядовий портал.

Степан Кубів нагадав, що Україна належить до небагатьох країн світу, що мають повний циклстворення авіаційної техніки. Водночас проблемою галузі залишається дефіцит обігових коштів, зношеністьосновних фондів підприємств галузі, морально та фізично застарілі технології. Світова практика свідчить, щоблизько 15% від обсягу коштів, отриманих від реалізованої авіаційної техніки, реінвестується на розвитокавіаційного виробництва і створення нових зразків техніки. В Україні цей показник за останні десять років був меншим за 3%.

“Ми знаємо, що на наші літаки є попит. Для прикладу, за підрахунками експертів галузі, потреба світового ринку у літаках “АН” складає близько 1000 одиниць до 2035 року. Тому ми пропонуємо звільнити кошти літакобудівних підприємств для реінвестування в дослідно-конструкторські роботи та модернізацію технологій”, - зауважив Степан Кубів під час засідання Уряду.

Постанова Кабінету Міністрів України дозволяє звільнити від сплати ввізного мита та від сплати податку на додану вартість товари, які імпортують підприємства літакобудування.

До постанови додається чіткий перелік товарів та їхня кількість. Ці показники були визначені з урахуванням щорічних виробничих планів підприємств, довгострокових контрактів на виробництво, ремонт, переобладнання, модифікацію авіаційної техніки та двигунів.

Підприємства літакобудування будуть звільнені від сплати ввізного мита та ПДВ на комплектуючі товари до 1 січня 2025 року, за умови що вони будуть дотримуватись вимог щодо обсягів ввезення та їхнього цільового використання. Так, наприклад, перепродаж чи безоплатна передача комплектуючих ввезених без сплати мита та ПДВ вважатиметься нецільовим використанням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ