Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Лучани вшанували пам’ять жертв розстрілу луцького гетто

В приміщенні Старожитньої Великої хоральної синагоги відбулась церемонія вшанування пам’яті жертв розстрілу луцького гетто, приурочена до 82-ї річниці початку Другої світової війни та 79-ї річниці розстрілу. Про це повідомили 19 серпня Гал-інфо у пресслужбі Луцької міської ради.
Фото Луцька міська рада
Фото Луцька міська рада
Фото Луцька міська рада
Фото Луцька міська рада
Фото Луцька міська рада
Фото Луцька міська рада
Фото Луцька міська рада

Участь у заході взяв міський голова Ігор Поліщук та заступник голови Волинської обласної ради Григорій Пустовіт.

На початку заходу присутні зачитали усі відомі імена загиблих під час розстрілу. Однак зазначається, що імена значної частини загиблих досі залишаються невідомими, тож організатори церемонії влучно процитували слова дослідника Голокосту Тімоті Снайдера: “Ми мусимо знову перетворити цифри у людей!”.

Потому Мойше Меїр Матусовський подякував усім за присутність та заграв на ритуальному розі шофар, традиційна гра на якому виконується протягом місяця елула, напередодні Дня суду.

До присутніх також звернувся міський голова Ігор Поліщук: “На жаль, дуже мало лучан сьогодні знають про те, що величезна кількість населення міста була розстріляна тільки за те, що належала до єврейської національності.

Досліджуючи цю тему, можемо зробити висновок, що лучан ділили на “правильних” і “неправильних”. Тому сьогодні важливо зробити кожному усе, що від нього залежить, щоб не допустити поділу населення України на “правильне” і “неправильне”. Я вважаю, що наш обов’язок пам’ятати усіх розстріляних і зробити все, аби така трагічна історія не повторилася. Тому пам’ять про ці події, розповіді очевидців та їх спогади — надзвичайно важливі”.

Важливим елементом церемонії стало читання її учасниками архівних документів, спогадів очевидців Голокосту, що на свої очі бачили увесь жах того часу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ