Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Луцька міська рада звернулася до Міністра юстиції

Луцька міська рада звернулася до Міністра юстиції щодо відсутності реагування на скаргу посадових осіб міністерства. Про це повідомили 24 лютого Гал-інфо у пресслужбі Луцької міської ради.

Сьогодні під час чергової сесії міської ради обранці громади розглянули питання “Про звернення до Міністра юстиції України щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності”. Доповідачем з цього питання виступила заступник директора юридичного департаменту Інна Романова, яка зауважила, що Луцька міська рада уже зверталася до Міністерства юстиції України зі скаргою на рішення державного реєстратора Куклинської сільської ради Маневицького району Ященка Віталія Олеговича щодо порушення ним вимог чинного законодавства при здійсненні реєстрації речових прав на об’єкт нерухомого майна на пр. Відродження, 29а. Однак, уже майже шість місяців реакції на це звернення немає.

У свою чергу, міський голова Ігор Поліщук зазначив, що цей проект рішення зумовлений незаконним будівництвом на пр. Відродження, 29а. Тут нині височіє чотириповерховий торговий центр. Однак, за його словами, дозвільні документи видані на будівництво індивідуального житлового будинку. Ігор Поліщук зазначив, що у той час, коли було зведено цоколь та перший поверх, уже реєстратор Куклинської сільської ради Маневицького району провів державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно як завершеного будівництва. Цього робити не було законних підстав. Він зауважив, що міська влада хоче змусити забудовника знести цю будову.

Також він зауважив, що є проблеми з переведенням квартир на перших поверхах у комерцію.

Звернення

щодо розгляду питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності

У 2020 році Луцькою міською ради було виявлено неодноразові грубі порушення державним реєстратором Куклинської сільської ради Маневицького району Ященком В.О. прав мешканців Луцької міської територіальної громади, які полягають у реєстрації прав власності за рядом об’єктів зі зміною функціонального призначення без наявності відповідних дозвільних документів. Внаслідок таких протиправних дій державного реєстратора неконтрольовано змінюється архітектурний стиль міста, а мешканці багатоквартирних будинків наражаються на небезпеку через незаконне втручання в несучі конструкції багатоквартирних будинків.

З метою ефективного й оперативного усунення вказаних порушень рішенням Луцької міської ради від 28.08.2020 №91/2 вирішено звернутися до Міністерства юстиції України зі скаргою на рішення державного реєстратора Куклинської сільської ради Маневицького району Ященко Віталія Олеговича від 22.06.2020 №52770472.

Вказану скаргу було отримано Міністерством юстиції України 01.09.2020 та зареєстровано за вхідним номером 18455-26-20.

На даний час згідно інформації з веб-сайту Міністерства юстиції України ( https://minjust.gov.ua/commission_civil_register) зазначена вище скарга так і не призначена до розгляду.

Відповідно до п. 4 постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 № 1128 розгляд скарги у сфері державної реєстрації здійснюється у строки, встановлені Законом України “Про звернення громадян”.

Статтею 20 Закону України “Про звернення громадян” передбачено, що звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання. Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п'яти днів.

Згідно п. 2 Розділу І Положення про Колегію з розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб'єктів державної реєстрації, територіальних органів Міністерства юстиції, яке затверджене наказом Міністерства юстиції України від 09 січня 2020 року № 71/5, (далі — Положення), колегія є постійно діючим консультативно-дорадчим органом при Мін'юсті та його територіальних органах, що в межах повноважень, визначених Порядком розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб'єктів державної реєстрації, територіальних органів Міністерства юстиції, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 року № 1128, здійснює колегіальний розгляд скарг у сферах державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень і державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Колегія створюється Мін'юстом чи відповідним територіальним органом шляхом затвердження її складу відповідно до цього Положення.

Відповідно до п.1-2 Розділу ІІ Положення колегія складається зі співголів (не менше двох), секретарів та її членів, чисельність яких визначається Мін'юстом чи відповідним територіальним органом.

До складу Колегії можуть входити посадові особи Мін'юсту чи відповідного територіального органу, а також представники інших державних органів, громадських об'єднань або інші особи.

Співголовами та секретарями Колегії визначаються посадові особи Мін'юсту чи відповідного територіального органу.

Відповідно на вказаних осіб поширюються норми Закону України “Про державну службу”.

Згідно ч.1 ст. 63 Закону України “Про державну службу” керівник державної служби несе відповідальність за неналежний рівень службової дисципліни і здійснює повноваження щодо притягнення державних службовців до дисциплінарної відповідальності.

На підставі вищевикладеного, повноваженнями щодо притягнення державних службовців Міністерства юстиції України, які входять до складу Колегії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації, до дисциплінарної відповідальності наділений Міністр юстиції України.

Частиною першою статті 65 Закону України “Про державну службу” передбачено, що підставою для притягнення державного службовця до дисциплінарної відповідальності є вчинення ним дисциплінарного проступку, тобто протиправної винної дії або бездіяльності чи прийняття рішення, що полягає у невиконанні або неналежному виконанні державним службовцем своїх посадових обов’язків та інших вимог, встановлених цим Законом та іншими нормативно-правовими актами, за яке до нього може бути застосоване дисциплінарне стягнення.

На даний час, в порушення вимог постанови постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 № 1128, скарга Луцької міської ради не розглянута, що свідчить про невиконання посадових обов’язків державних службовців Міністерства юстиції України, які входять до складу Колегії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації.

На підставі вищевикладеного, враховуючи очевидну бездіяльність державних службовців Міністерства юстиції України, які входять до складу Колегії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації, просимо розглянути питання щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності вказаних осіб, а також вжити заходів щодо розгляду зазначеної скарги Луцької міської ради у відповідності до вимог чинного законодавства.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, депутати Волині просять відновити рух поїзда "Здолбунів-Ковель-Хелм".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ