Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львів лідирує за кількістю перейменованих радянських вулиць

Львів є одним з лідерів щодо встановлення нового ознакування на перейменованих вулицях міста.
Фото: ЛМР

Про це сьогодні на брифінгу щодо декомунізації розповів голова ГО «Деколонізація. Україна» Вадим Поздняков, передає пресслужба ЛМР.

«Львів – перше за показниками щодо заміни табличок на перейменованих вулицях. До прикладу, в Івано-Франківську на вулицях, перейменованих понад рік тому, нових вказівників  усього кілька штук. А  недемонтованих я знайшов близько сотні. А у Львові з цим набагато краще. Львів – одне з показових міст. Хоча, робота ще є: ще є кілька вулиць, які підлягають перейменуванню», – сказав Вадим Подзняков.

Як зауважила заступниця начальника управління культури ЛМР Оксана Стельмах, минулого року до перейменування у Львові було визначено 53 вулиці. Сьогодні нові назви мають 50 з них. Робоча група з перейменування вулиць продовжує працювати.

Також посадовиця додала, що зараз є звернення щодо двох радянських пам’ятників у Винниках та у Брюховичах. Однак, під ними є поховання. «Ситуація непроста. І зараз місто опрацьовує це питання», – зазначила Оксана Стельмах.

Зазначається, що у Львові демонтовані радянські пам’ятники, які мають цінність, зберігаються у музеї «Територія терору». «Твори радянського періоду мають такий стиль як соцреалізм і часто такі пам’ятники, чи мозаїчні панно, чи барельєфи були виготовлені, чи спроєктовані відомими митцями. І ми вважаємо за доцільне їх зберігати в нашому музеї. Для того, щоб наступні покоління мали розуміння про тоталітарний режим», – зазначила посадовиця.

Як зауважив Вадим Поздняков, сьогодні в області залишилось перейменувати близько 40 вулиць та завершити цей процес першими в Україні. А за кількістю демонтованих пам’ятників Львівщина займає другу позицію в Україні, після Закарпаття. Він додав, що на останньому місці за темпами декомунізації в Україні є Вінницька область.

До слова, за інформацією управління охорони історичного середовища, в межах декомунізації, сьогодні у Львові з майже 40 охоронних дощок старого зразка, що розміщені на пам’ятках культурної спадщини, усунули напис «Українська Радянська Соціалістична Республіка».



 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ