Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львів очікує на Петра Димінського

Україна стала для ЄС пріоритетом, Курт Волкер повідомив, що відносини США і РФ будуть призупинені, на Кремлі через цю заяву неприховано роздратувались. РФ почала дрейф до економічного колапсу, а США додатковими санкціями для руского банківського сектору мають намір додати Кремлеві прискорення у тренді економічного фіаско.

Заплутана історія

У день церковного свята Успіня Пресвятої Богородиці соціальний актив Львова, особливо середовище айтішників, перебував у стані очікування Петра Димінського, однак президент «Карпат» на публіці не з'явився. Розчаровані були й київські силові структури.

Речник Національної поліції Ярослав Тракало запевнив громадськість, що його відомство зробили все можливе, аби Петро Димінський прибув у Київ. Спікер поліції наголосив: «Президентові футбольного клубу «Карпати», бізнесменові Петрові Димінському, повістка для допиту в справі про смертельну ДТП надіслали, однак станом на 28 серпня він не прибув до Головного управління Національної поліції для проведення слідчих дій».

Таку поведінку фігуранта у справі про загибель 31-річної жінки речник Національної поліції потрактував як неповагу до українського правосуддя. Не виключено, що слідчий може звернутися до суду для отримання рішення про примусовий привід Петра Димінського для дачі показів.

Ярослав Тракало зазначив, що Петрові Димінському надіслали другий виклик для слідчих дій, які призначили на 28 серпня. Натомість Антон Геращенко, радник міністра внутрішніх справ, наполягає, що це вже був третій виклик, а другий призначали на 25 серпня. Не вніс ясності в це питання і Микола Лисий, адвокат Петра Димінського. Із його публічних заяв не зрозуміти, чи підтримує він контакт зі своїм клієнтом.

Україну зачислили у глобальний пріоритет ЄС

Під час щорічної конференції послів ЄС у Брюсселі Федеріка Могеріні, верховна представниця ЄС із питань закордонних справ, запевнила, що брюсельська політика стосовно України відображена у векторі зовнішньої політики ЄС, який отримав назву «глобальне управління».

Федеріка Могеріні наголосила: «Останній, але не менш важливий пункт пріоритетів – глобальне управління. Ми працюємо, щоби посилити глобальних союзників, щоби захистити Паризьку кліматичну угоду, щоби покращити вільну та справедливу торгівлю, щоби посилити повагу до міжнародних норм від України і до Корейського півострова – в усіх цих випадках ми працюємо для більш безпечної Європи так само, як і для більш безпечного світу».

Всього Федеріка Могеріні назвала п'ять таких європейських пріоритетів:

  • безпека і оборона ЄС;
  • протидія тероризму і радикалізації в ЄС;
  • міграційні процеси в ЄС;
  • стабілізація на Балканському півострові;
  • система глобального управління ЄС.

Конференція послів ЄС є щорічним заходом, в якому беруть участь всі посли Європейського Союзу.

Кремль прямує у міжнародну резервацію

Курт Волкер, спеціальний представник США у питанні України, розповів виданню «The Financial Times» про своє персональне враження, що Кремль «вважає за краще жити в умовах статусу-кво, заморозивши конфлікт на Донбасі».

Спецпредставник США заявив, що ситуацію на Донбасі аж ніяк не можна назвати «замороженим конфліктом», оскільки вона є «гарячою війною». За три роки загинуло понад 10 тисяч осіб, а Мінський процес зупинився. Ситуація буде тільки погіршуватись, якщо не вжити кардинальних заходів. Окрім того, «сили сепаратистів під командуванням і контролем Москви регулярно перешкоджають міжнародним спостерігачам», які контролюють режим припинення вогню. Волкер також наголосив, що Москва вже платить високу ціну за Донбас у вигляді санкцій, і ця ситуація з часом буде тільки погіршуватись.

Кремль відчайдушно намагається визначити методом кривавого тестування, наскільки єдність США і Європи є міцною, щоби вбити клин розбрату. До цього часу цього Кремлеві цього не вдалось, тож Путіну доведеться взяти цей факт до уваги. А ще у Білому Домі взялись до «серйозного розгляду питання стосовно постачання Україні летального озброєння», яке Дональд Трамп може вирішити спонтанно. Мова йде, зокрема, про системи ППО і протитанкові ракети.

Однак можна передбачити, що до квітня 2018 року жодних добровільних поступок із боку Кремля на Донбасі не буде. Для Путіна поступки в українському питанні – це політична смерть, за якою бовваніє й фізична.

На Москві неприховано денервують

Алексєй Пушков, керуючий комісією Ради Федерації з питань пропаганди, бундючно, проте нервово заявив, що Москву не викинуть із системи дипломатичних і економічних відносин. Мовляв, Курт Волкер дарма тільки руских лякає. Досвід Обами показав, що для США це не під силу. А ще Пушкова глибоко зачепило й обурило, що Курт Волкер став на боці Києва у руско-українському конфлікті.

Андрей Клімов, заступник голови комітету Ради Федерації з міжнародних справ, і собі взявся бештати Курта Волкера, прозивати його «пізнім Іваном». Мовляв, все, що говорить спецпредставник США, «вже сказали раніше Обама та інші люди».

У відповідь на заяву Волкера, що відносини між Вашингтоном і Москвою будуть призупинені, поки не вдасться знайти вирішення ситуації на Донбасі, Клімов узявся рахувати, скільки держав «за першим свистком США готові вступити у конфронтацію з Москвою». І налічив «всього-на-всього орієнтовно 15 країн». Тим фактом, що за свистком Москви у прокремлівську стійку стануть лише три країни, Клімов не переймається.

РФ починає дрейф до колапсу

Агентство «Rambler News Service» повідомило, що санкційний процес уже видимо зрушив із місця: у другій половині вересня міжнародні торгові мережі почнуть масово покидати РФ. Через санкції і очікуване падіння ціни на нафту почався процес істотного скорочення руского ринку, отож торгові мережі не бачать майбутнього для свого бізнесу на одній п'ятій земної суші.

Магазини «Accessorize» у великих ТЦ Москви, зокрема в «Охотному Ряду», «Метрополісі», «Афімолл-сіті» і «Гагарінському» вже закрились. Про це кореспондентові «Rambler News Service» розповіли у кол-центрах торгових комплексів. Також геть із Москви зібралась мережа магазинів дитячих товарів «Mamas & Papas».

І це тільки «перші ластівки», масовий вихід іноземних компаній аналітики передбачають у листопаді-грудні – наприкінці завершення фінансового року.

«Газпром» – неоголошений банкрот

Негласна путінська компанія «Газпром» звернулась до Верховного Суду України із клопотанням про перегляд рішення Вищого господарського суду України, який відхилив касаційну скаргу «Газпрому» на рішення щодо стягнення з рускої компанії штрафу і пені, які наклав Антимонопольний комітет. Сукупний борг «Газпрому» перед Україною становить 172 млрд гривень або 6,6 мільярдів доларів.

У тлусті нафтові роки «Газпром» легко сплатив би ці кошти, щоби тільки не принижуватись і не ходити з чолобитною по українських судах. Сьогодні на Москві вже не до жиру, доводиться канючити кожну копійку. Тим паче й сам Путін якось сказав, що в останні роки прибутки «Газпрому» здебільшого тільки на папері.

Не «Газпромом» єдиним «полна голова»

У грудні 2016 року на Москві було скільки радості, що путінсько-сечінська «Роснефть» домовилась продати майже 20% акцій компанії іноземному консорціуму «Glencore» і суверенному фондові Катара. На Кремлі потирали руки і вже планували, в які путінські іноземні засіки помістити € 10 мільярдів. Аж тут появився Трамп і зіпсував «свято життя». Через серпневі санкції Путін і Кᵒ пролетіли на Катаром, наче руский стерх над Парижем.

Банк «Intesa Sanpaolo», який віддавна займається міжнародними оборудками «Роснефти», сьогодні не може знайти клієнтів для придбання зазначених акцій. Нема бажаючих демонстративно піти наперекір санкціям Вашингтона, не видно їх і в ближчій перспективі.

Хто там на Москві ворохобився, що за свистком США у конфронтацію з РФ готові вступити тільки 15 країн світу? За свистком із Білого Дому всі країни солідарно показали своє ставлення до Кремля.

США готують РФ осінній сюрприз

У вересні США можуть запровадити нові санкції проти Москви. На цей раз під удар ймовірно потраплять державні банки. Якщо Вашингтон зважиться на додаткові санкції, нові фінансові обмеження стануть санкційним заохоченням і для Євросоюзу. До цього часу ЄС мляво підтримував американські санкції, оскільки більше дбав про не про декларовані цінності, а про свій шкурний інтерес.

Для нового пакету санкцій США обрали банківську галузь, тому що вона не завдає шкоди Європі, а тільки РФ, на відміну від інших економічних секторів, де присутня обопільна шкода. У Білому Домі вважають, що великі рускі національні банки, з великою часткою державної участі, пов'язані з великими політичними фігурами, близькими до Кремля.

Небезпеки журналістської професії

Арлем Дезір, новий представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ, який замінив прокремлівську Дуню Міятович, заявив, що вбивство шведської журналістки Кім Валль вказує на загрози, яких зазнають журналісти загалом. Представник ОБСЄ схвалив швидкість і ретельність правоохоронців Данії у розслідуванні убивства, проте не запропонував моделі захисту журналістів від професійної небезпеки.

Нагадаємо, журналістку Кім Валль востаннє бачили 10 серпня, коли вона у Копенгагені зійшла на борт приватного підводного човна винахідника Петера Мадсена начебто з метою ближче познайомитися з творцем плавзасобу і взяти в нього інтерв’ю. Наступного дня підводний човен затонув, Петера Мадсена врятували, а розчленоване тіло журналістки знайшли через два дні.

Кім Валль займалась розслідуванням діяльності наркобаронів Латинської Америки, вивчала способи транспортування наркотиків у Європу, зокрема й за допомогою підводних човнів. Швидше за все, Кім Валль підійшла надто близько до конфіденційної інформації, тож її заманили на борт підводного човна, щоби імітувати нещасний випадок. У запланованому кримінальному сценарії щось не склалась, ймовірно Кім Валль запідозрила, що потрапила в пастку, тож Петерові Мадсену довелось імпровізувати. Імпровізація була сумбурною, це й стало додатковим припущенням, що відомий винахідник має дотичність до темних оборудок.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ