Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львів отримав історико-архітектурний опорний план міста

Міністерство культури та інформаційної політики України 22 січня 2024 року підписало наказ про затвердження історико-архітектурного опорного плану Львова. Відтак Львів отримав важливий стратегічний документ для збереження нерухомої культурної та історичної спадщини. Про це інформує ЛМР.
Фото Олена Ляхович

Історико-архітектурний опорний план – це базовий документ містобудівної документації. Він призначений зокрема для опрацювання генерального та детального планів. Документ містить інформацію про окремі споруди та інші об'єкти культурної та архітектурної спадщини. На ньому позначено пам'ятки архітектури, історичну забудову, значні історичні містобудівні об'єкти, пам'ятки історії, елементи ландшафту тощо. Разом з історико-містобудівним планом він є основним документом Генерального плану міста.

«Відтепер будь-яке будівництво, реконструкція чи реставрація у межах історичного ареалу також вимагатимуть низки додаткових погоджень проєктної документації у ще однієї інстанції – Мінкульту. Отримати дозвіл на будівельні роботи стане складніше», – розповіла керуюча справами виконавчого комітету Наталія Алєксєєва.

Процес погодження всієї науково-проєктної документації був досить тривалим. Львів відправив документ на погодження до Міністерства культури ще наприкінці 2021 року.

«Окрім бюрократичних моментів, у 2022 році відбулися законодавчі зміни щодо вимог оформлення опорних планів. Усе це ще більше затримало і до того непростий процес погодження. Втім, нелегкий шлях таки вдалося подолати і після багаторічних очікувань Львів таки має історико-архітектурний опорний план», – пояснюють у департаменті містобудування Львівської міськради.

Тепер, погоджений згідно з усіма вимогами чинного законодавства, весь опорний план буде завантажено в електронну будівельну систему. Зазначимо, що в частині місцевих пам'яток він був завантажений ще торік.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ