Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львів та австрійський Грац розвиватимуть співпрацю

Сьогодні, 20 березня, міський голова Андрій Садовий провів онлайн-зустріч з очільницею австрійського міста Грац Ельке Кар. Сторони говорили про співпрацю, зокрема у сфері культури. Так, йшлося про проєкт щодо облаштування Мистецької бібліотеки у Львові.

Міський голова Львова подякував Ельке Кар за підтримку України та українців, які з початку повномасштабної війни знайшли прихисток у Граці. А також – за допомогу в облаштуванні бібліотеки. Він зауважив, що культура є надзвичайно важливою, і перемогти у війні без неї – дуже важко.

Як зазначають в пресслужбі ЛМР, у січні цього року місто Грац оформило проєктне партнерство зі Львовом. Зокрема, укладена угода про співпрацю на 3 роки задля розвитку Мистецької бібліотеки, що на вул. Шота Руставелі, 8.  Перший транш на 2024 рік в сумі 25 тис. євро вже отримано. На ці кошти планується завершити реставраційні роботи, облаштувати виставковий зал, офісну кімнату для збереження арт-буків та інші кімнати, закупити книги та провести низку подій. Також впродовж трьох років міста обмінюватимуться досвідом у сферах культури, архітектури, містобудування та збереження культурної спадщини. У межах цього проєкту делегація з Граца планує відвідати Львів восени.

«Зараз багато людей перебувають під різними стресами. Культура допомагає людям переключитися. Мистецька бібліотека - це один з дуже популярних хабів. Коли ми говоримо про культурну установу, ми говоримо не про стіни, а про різні сенси, які вирують всередині, і де люди зустрічаються один з одним, щоб думати, щоб співпрацювати. Ми віримо в цю енергію культури, яка може дати нову енергію для порятунку», - зазначив присутній на зустрічі перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Крім того, говорили про можливість вивчення досвіду Граца для комунальних підприємств Львівтеплоенерго та Львівводоканал. «Приклад Граца у цій сфері – дуже важливий для нас. Тож  хочемо дізнатися про ваш досвід», - сказав Андрій Садовий.

Також мер Львова презентував екосистему НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN), де лікують та реабілітують людей зі всієї України, які постраждали від російської агресії. Та розповів про ініціативу UNBROKEN Cities – об’єднання міст з усього світу задля підтримки та розвитку реабілітації в Україні.

Заступниця міського голови Граца Юдіт Швентнер, яка теж брала участь у зустрічі, зазначила, що вони раді співпрацювати зі Львовом. «В 90-х роках я близько року жила у Львові та викладала німецьку мову в університеті. У мене залишилися хороші друзі у Львові. Саме тому я ще більше рада, що ми співпрацюємо з вами і можемо допомогти та підтримати вас у деяких  важливих напрямах», - зазначила Юдіт Швентнер.

До слова, з початку російського вторгнення близько трьох тисяч українців отримали прихисток у місті Грац.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ