Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

Львів та Маріуполь підписали декларацію про відбудову міст

Міські голови Львова та Маріуполя підписали Маріупольську декларацію солідарності, яка спрямована на відродження українського Маріуполя та допомогу іншим містам України.
Фото: ЛМР

Як зазначили у пресслужбі ЛМР, напрацювання проєкту «Mariupol Reborn» передадуть містам, які постраждали через російську агресію. 

Декларацію солідарності підписали міський голова Львова Андрій Садовий та міський голова Маріуполя Вадим Бойченко, за участі представників українського бізнесу, міжнародних організацій, спільноти архітекторів та урбаністів. 

«Сьогодні серце Маріуполя б’ється в кожному з нас. Сьогодні велика спільнота Маріуполя живе у Львові, і сьогодні Львівська міська рада є також приміщенням для Маріупольської міської ради. І ми сьогодні підписали Декларацію солідарності, тому що це наш обов’язок – відбудувати й зробити Маріуполь прекрасним», — зазначив мер Львова Андрій Садовий.

Він повідомив, що місто надало приміщення для офісу колегам з Маріуполя, де вони можуть працювати.

Також Андрій Садовий додав, що Львів співпрацює з Маріуполем у багатьох сферах, серед яких – культура, бізнес, мережі, транспорт, поводження з ТПВ, парки тощо.

Мер Маріуполя Вадим Бойченко зазначив, що Декларація солідарності – це спільна позиція європейської спільноти та українських міст щодо відбудови Маріуполя та України загалом.

«Ми декларуємо солідарну позицію, і зараз починається важливий рух вперед, який матиме декілька кроків. Це візуальна місія й архітектурне бачення Маріуполя, і для цього найкращі архітектори світу об’єдналися, щоб відбудувати місто», — розповів Вадим Бойченко.

Наразі, за підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку, Світового банку, Проєкту USAID «Економічна підтримка України», компаній SCM та Метінвест, провідні експерти продовжують працювати над візією майбутньої відбудови Маріуполя та його поступового повернення до життя після деокупації. Документ буде враховувати бачення містян щодо функціональних аспектів житлової забудови, громадських будівель та просторів, транспортної системи тощо. Візія стане важливим практичним кроком для створення мастерплану, а згодом – нового генерального плану міста.

«Маріуполь стане прикладом для всіх європейських міст. Ми з радістю будемо брати участь в роботі цієї коаліції, для нас це можливість попрацювати разом заради відбудови Маріуполя. Ми будемо брати найактивнішу участь», — зазначила президентка міста Гданськ Олександра Дулькевич під час zoom-включення.

«Від імені колег я щиро співчуваю вам і захоплюють вашою стійкістю. Запевняю, що ми з вами пліч-о-пліч на шляху відбудови України. Ми з радістю поділимося своїм досвідом і знаннями, як відбудувати такі героїчні міста, як Маріуполь», — сказав Ґлен Вілсон, представник архітектурної компанії «Геслер».

Додамо, завтра о 19:00 в America House Lviv (вул. Гнатюка, 2, другий поверх) відбудеться розмова про майбутнє Маріуполя. До участі запрошують охочих, також подію транслюватимуть наживо.



 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ