Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Львів відкупиться від "намісника президента"

Влада Львова пристала на вимогу Львівської ОДА передати функції управління вивозу ТПВ з міста. 23 червня під час брифінгу міський голова Львова Андрій Садовий сказав, що він приймає цей ультиматум, але наголосив, що має бути і рішення депутатів, бо вони представляють громаду.
Фото - Гал-інфо.

Водночас Андрій Садовий порівняв сміттєву блокаду Львова з облогою міста ворогами у давні часи.

«Коли в древні віки ворожі сили брали в облогу наше місто, коли лишали людей без їжі та води, коли ставили місто на грань виживання, коли місто могло зазнати епідемій та хвороб, то був вибір – чи місто буде спалене, чи місто буде зруйноване, чи треба просто заплатити кошти та відкупитися, але це були древні часи. В новітній історії ми маємо унікальний приклад, коли намісник президента (мається на увазі голова Львівської ОДА Олег Синютка, - ред.) озвучує ультиматум, що місто має заплатити кошти, щоб уникнути подальшої блокади, яка може призвести до великих  загроз, до епідемій та хвороб. Яким має бути наш вибір? Це не є ультиматум Садовому, це ультиматум громаді Львова. Я переконаний, що в цій ситуації ми повинні прийняти цю пропозицію, повинні заплати кошти, повинні мати можливість нормально жити та розвиватися, бо наша задача зберегти людей», - заявив Андрій Садовий.

Він розповів, що сьогодні відбулася нарада з керівниками фракцій у Львівській міській раді.

«Ми домовилися, що на наступному пленарному засіданні, яке буде в четвер (29 червня, - ред.) ми підготуємо відповідні рішення. Департамент юридичної політики отримав вказівку готувати документи, і ми проголосуємо на сесії, я думаю одностайно, за рішення, яке від нас вимагає намісник президента. Це такий новий етап в історії нашого міста», - сказав Андрій Садовий.

Міський голова Львова наголосив, що за всі роки незалежності ніколи з містом так не говорили.

«Я думаю і в страшному сні львів’яни не думали, що так може бути, адже ми першими виходили на захист нашої держави. Не думали, що коли станеться біда, ми будемо жити в блокаді», - сказав Садовий.

За його словами, після засідання державної комісії з надзвичайних ситуацій почали відкриватися всі полігони ТПВ: «Я думаю, що від сьогодні почнеться вивіз відходів».

На запитання журналістів, чи визнає міський голова Львова, що не в силі вирішити проблему, він відповів: «Якщо вас беруть в облогу і закривають усі можливості вивозу сміття, іншого виходу нема. Держава має великі можливості примусу. Як ми маємо з тим справитися? Ми маємо виходити в атаку проти власної держави. Це ж пропозиція не від іноземного уряду. Це від нашої держави. Коли говорять, що знають як робити і зроблять. То чому раніше цього не робили? Чому рік часу над нами знущаєтесь? Всі стояли і спостерігали. Всі дивилися як нас доведуть до ручки.

Я так розумію, що державна влада хоче, щоб ми передали гроші і повноваження. Якщо це ультиматум, то нема ради, бо для мене на першому місці – це життя людей. На переповнених майданчиках надзвичайна ситуація».

Водночас він додав, що у Львові будуватимуть завод.

«Ми повинні збудувати завод для безпеки нашого міста. Ця пропозиція озвучена на чіткий термін. Я так розумію, що до початку президентських виборів - за два роки. Але ж місто має жити й надалі. Подібні комплекси будуються 5-6 років. Мені важливо, щоб місту дали нормально жити і зняли облогу. Це все штучно створена проблема, яка вирішується за один день», - сказав Андрій Садовий.

Також Андрій Садовий зазначив, що якщо Львівська ОДА буде вивозити сміття за Львова, то займеться і рекультивацією полігону в Грибовичах.

«Якщо вони хочуть забрати весь комплекс управління, то напевно мають на увазі і вивезення відходів, і рекультивацію, адже це все поєднані речі», - сказав Андрій Садовий.

На запитання, коли вивезуть сміття зі Львова, він відповів: «Це питання до державної комісії з надзвичайних ситуацій. Вчора віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко її проводив. Учора були дані чіткі команди розблокувати полігони із залученням сил правопорядку. Сказали, що до 5 липня, всі відходи з міста мають бути вивезені. У нас сьогодні на землі лежить більше 5 як тис тонн сміття, на машинах загружено більше як 500 тонн і більше як 5 тис. тонн – на перевантажувальних станціях. Тому мова йде не про 6 тис. тонн, які озвучив Зубко, а про майже 12 тис. тонн. Це той об’єм, який накопичився через блокування наших компаній, які не мають куди сміття вивозити. Відкриються полігони і нормально все вивезуть. Хіба захочуть робити якусь картинку із залученням техніки з інших областей».

На запитання, чи висували йому якісь політичні вимоги, він сказав: «Були тільки ті вимоги, які чули всі. Стосовно того, щоб забрати політику. Мені здається, що політику мають забрати ті, хто це робить, бо вони доводять ситуацію до кризи. Це буферна політика – довести до кризи, потім відпустити і знову довести. Ми це бачили неодноразово у Львові».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ