Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львів збільшить видатки на армію до 2-х млрд гривень до кінця року

Станом на сьогодні близько 13,5% всього бюджету міста йде на підтримку військових. Очікувано до кінця року це буде 16% і становитиме 2,1 мільярди гривень. Це найбільша сума коштів за часи незалежності.

Про це розповів перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Загальний розмір бюджету Львова (загальний фонд і бюджет розвитку) – це близько 13,7 млрд грн. За ці кошти виплачують зарплату, утримують школи, садки, лікарні, прибирають вулиці, парки, цвинтарі, освітлюють місто, забезпечують воду та тепло, енергоносії і все, що потрібно, щоб місто жило щодня.

Понад 30% загального бюджету йде на освіту. Близько 16% йде на критичну інфраструктуру – це так званий блок ЖКГ. Близько 7% йде на різні програми соціального захисту мешканців. Загалом у Львові з початку року 260 тисяч разів виплатили мешканцям різні соціальні допомоги. 

За словами першого заступника міського голови Львова, цього року місто скеровує на військо найбільшу кількість грошей за весь час незалежності.

«У 2023 році з суми 13,7 млрд грн – 1,85 млрд грн йде на підтримку військових. Хоча до кінця року очікувано сума зросте до 2,1 млрд грн. Відповідно станом на сьогодні близько 13,5% всього бюджету міста йде на підтримку військових. Очікувано до кінця року це буде 16%. Це найбільша сума коштів за часи незалежності.

При формуванні бюджету було закладено 500 млн грн на програму підтримки ЗСУ. Авторами цієї програми є всі голови фракцій мерії. З цих коштів купують БПЛА, джипи, старлінки, перевезення військових, паливо… і багато іншого. Протягом року цю суму на сесії ЛМР було збільшено ще на 250 млн грн. Зважаючи на потреби військових – очікувано ця сума збільшиться до 1 млрд грн до кінця цього року, а може й ще більше. Також з цієї суми виплачуються прямі субвенції військовим частинам на купівлю того, що допомагає їм пришвидшувати нашу перемогу.

Ще на 680 млн грн придбано у 2023 році державних військових облігацій, аби підтримати ЗСУ.

Ще 199 млн грн – це кошти на ремонти приміщень різних відділень, де проходять лікування та реабілітацію поранені, а також облаштування Центрів реабілітації військових. Це лише сума внеску з боку міста – решту коштів залучаємо від партнерів з-за кордону, міст-побратимів та фондів. Переважно внесок міста це 20-30%. Решта – кошти міст партнерів, фондів, приватних компаній, за що ми їм дуже вдячні. 

Ще 88 млн грн – на проєкт, де житимуть тимчасово після реабілітації військові. Термін їх перебування в таких спеціальних кампусах буде від півроку до року. Аби повністю відновитись. Тут було також залучено грант у розмірі 19,5 млн євро від Європейського союзу. Але 88 млн грн з бюджету підуть як співфінансування міста.

Ще 8,9 млн грн – на облаштування ЦНАПу для ветеранів. Це спільний проєкт з Міністерством у справах ветеранів. Перші такі ЦНАПи будуть відкриті вже цьогоріч.

Понад 54 млн грн – це на ваучери підтримки бізнесу. Зокрема, частина тих коштів йде на підтримку ветеранського бізнесу та підтримку продуктів подвійного призначення (мілітарі тех). Сума гранту – по 300 тис. грн. Запрошуємо всіх брати участь.

І ще одна свіжа Програма підтримки винаходів подвійного призначення. Нам треба ще більше дронів. І аби стимулювати ще більшу появу місцевих виробників – Львів даватиме гранти на виробницво дронів – до 1 млн грн. І після виробництва їх також передаватимуть військовим. Всі деталі на facebook-сторінці Центру підтримки підприємництва.

Різні соціальні виплати для військових – понад 7,3 млн грн.

Близько 19,7 млн грн – це на програму підтримки родин військових – по 50 тис. грн для дітей, чий батько чи мати загинули на війні.

Також в місті працює спеціальна соціально-культурна програма відновлення військових «Місто лікує». Це ще  500 тис. грн.

Близько 13,5 млн грн – це допомога військовим адміністраціям з інших міст. Це екскаватори, крани, вантажівки – все, що необхідно для подолання наслідків атак і відбудови міст, що знаходяться під постійним вогнем.

Є ще кілька програм підтримки військових, про які публічно не можу, на жаль, написати, адже вони прийняті в закритому режимі», – пояснив Андрій Москаленко.

Загалом близько 13,5% бюджету Львова прямо чи опосередковано станом на сьогодні йде на підтримку військових. Стежте за всіма програмами на сайті Львівської міської ради.

Зазначимо, що за результатами аналізу ГО «Комітет виборців України», Львів увійшов до лідерів міст з найбільшими видатками на підтримку Збройних сил України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ