Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівщина долучилася до міжнародної акції "16 днів проти насильства"

В рамках міжнародної акції «16 днів проти насильства» 26 листопада у Львові відбувається II обласний форум з питань запобігання та протидії насильству "ДІЙмо разом проти насильства».
фото - пресслужба ЛОР

Про це інформує пресслужба ЛОР.

Учасники форуму це представники місцевого самоврядування та громадськості, експерти з різних регіонів України. Захід проводиться у форматі чотирьох тематичних сесій. Жінки ділилися власним досвідом, переживаннями, розповідали реальні історії з життя.  Модератори провели дискусії між учасниками щодо правового захисту постраждалих від насильства осіб, можливостей реабілітації та ресоціалізації.

"Особливу увагу треба зосередити на превентивних заходах, щоб передбачати та не допускати лиха. Це психологічна допомога, просвітницькі проєкти й привернення уваги суспільства до проблеми насильства. Обізнаність громадян гарантуватиме можливість виявляти потенційних кривдників, вчасно отримувати повідомлення та реагувати", - зазначив у своєму виступі голова комісії з питань соціального захисту, прав дітей, людини та учасників бойових дій Микола Іщук.

Він наголосив, що від насильства в сім’ях потерпають як жінки, так і чоловіки. Для викорінення такого явища необхідно об’єднати зусилля усіх гілок влади, правоохоронців, громадян, а також підготувати окрему категорію соціальних працівників.

Модераторка заходу Галина Бордун зауважила, що вже функціонують інституції, які допомагають жінкам, з’являються експерти у цій тематиці, триває співпраця з правоохоронними органами. Але такі заходи проходять в основному у великих містах.

"Про свої проблеми люди зізнаються там, де відчувають захист і підтримку, де можуть знайти місце праці, можливість втекти від кривдників. Проте, більшість потерпілих, які вчасно отримали інформацію і зуміли змінити власну долю, зробили це у великих містах. Це означає, що наші площадки для обговорень варто переносити у менші міста, в громади", - акцентувала вона.

За даними Міністерство соціальної політики України у період з 01 січня до 01 листопада 2021 на гарячу лінію 15-47 надійшло 10 328 звернень з питань домашнього насильства, насильства за ознакою статі та насильства стосовно дітей.

"Настав час відкрити широку дискусію за участю юристів, експертів, громадськості, духовенства. Варто задекларувати наші цінності, нагадати, що насильство це неприйнятний спосіб поведінки, спільно визначити завдання і почати їх реалізовувати", - закликав Микола Іщук та запросив учасників форуму до співпраці з депутатами Львівської обласної ради.

Раніше, 25 листопада у Львові відбувся флешмоб #НЕ_ламай_калину, учасниці якого висадили в центрі міста саджанці калини. Також перед головним входом до будівлі Львівської обласної ради відбувся пресбрифінг, на якому йшлося про необхідність привернення уваги кожного до проблеми, адже насильство може бути поряд з нами будь-де. Будівлю обласної ради на час брифінгу підсвітили помаранчевим кольором, це офіційний колір міжнародної акції «16 днів проти насильства».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ