Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

На Львівщині штам "Омікрону" витісняє "Дельту"

У Львівській області зараз циркулює два штампи COVID-19 - "Дельта" та "Омікрон".

Про це сьогодні, 9 лютого, під час засідання постійної комісії з питань охорони здоров'я та материнства Львівської обласної ради повідомив директор департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА Орест Чемерис, передає кореспондент Гал-інфо.

За його словами, на сьогодні область знаходиться в помаранчевій зоні і попри вакцинування населення щодоби показники захворюваності поступово зростають. 

Нагадаємо, державна комісія ТЕБ і НС тричі розглядала питання щодо введення червоної зони, проте все ж прийнято рішення про відтермінування цього рішення. Попри це, на території діють усі карантинні обмеження притаманні червоній зоні, а в роботі розважальних закладів та проведення масових заходів обмеження ще більш інтенсивні.

“Майже три тижні область перевищує два ключових показники: коефіцієнт підтверджених випадків, який не має перевищувати 20%. На сьогодні він складає 25%, а також рівень госпіталізації населення, який становить понад 70% при допустимих 60% ”, - повідомив Орест Чемерис.

Також він зазначив, що тенденції такої хвилі коронавірусу, як при "Омікроні" має певні особливості і однією з найважливіших є масове зараження дітей, які переносять хворобу переважно в середньому або тяжкому стані. Саме тому кількість ліжок для лікування дітей збільшили від 120 до 300 одиниць. Зараз присутня певна стабілізація і кількість дітей в стаціонарах зменшується, однак як наголосив Чемерис, ще рано говорити про те, що ситуація йде на спад.

Переважно в госпіталізації діти перебувають не тривалий час, як правило від одного до п’яти днів, а саме в період коли починаються стійкі гарячки, які важко піддаються лікуванню. Як розповіла Наталя Іванченко, дистанційний формат позитивно повпливав на епідситуацію, тому інтенсивність зростання захворювання відносно знизилась.

"Останнього тижня скерували на дослідження 30 зразків у референс-лабораторії на підтвердження і за результатами отримали 28 зразків "Омікрону" і два ще у роботі. Тиждень перед тим, ми отримали з 20 зразків: 18 "Омікрону" і 2 "Дельти" . Ще перед тим розподіл був 70% на 30%. Так виглядає що "Омікрон", фактично витісняє "дельту" з території Львівщини. Це краще, адже перебіг хвороби значно легший, адже не вражає так легені", - розповіла Наталія Іванченко-Тімко, яка керує Львівським обласним лабораторним центром МОЗ.

Рівень вакцинації населення залишається незмінним, в середньому 4-5 тисяч людей щодня. Понад мільйон мешканців Львівщини вже отримали першу дозу, а понад 977 тисяч мають зелений сертифікат. Також відомо, що близько 24 тисяч людей отримали бустерну дозу. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ