Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівщина масштабно відзначить День фермера

Як повідомили Гал-інфо у пресслужбі ЛОДА, цієї суботи,19 червня, в Україні відзначатимуть День фермера.
Фото: Depositphotos

Про організацію святкування на Львівщини розповіли сьогодні під час брифінгу за участі заступника голови Львівської ОДА Віталія Загайного та директорки департаменту агропромислового розвитку Тетяни Гетьман.

"Свято, запроваджене минулого року – це можливість привернути увагу до проблем фермерських господарств. А їх у області на сьогодні функціонує понад 700, - наголошує Віталій Загайний. - Одним із ключових напрямів роботи профільного департаменту агропромислового розвитку є розвиток фермерського господарства. Саме через розвиток сімейних ферм є можливість впливати на показники сільгоспвиробництва у нашій області та вирішувати як економічні, так і соціальні питання".

 За словами Віталія Загайного, Львівщина – одна із областей-лідерів за часткою сільського населення.

"Ця частка складає 39%. Відтак, ми мусимо орієнтуватись на наші ресурси і створення відповідних можливостей для цього населення. Серед них – розбудова, розвиток сімейних фермерських господарств, що дає можливість людям бути більш економічно незалежними та почуватись впевнено, працюючи у себе вдома. Розвиток таких господарств суттєво впливає і на збільшення регіонального валового продукту в частині виробництва сільгосппродукції, - пояснює заступник очільника області.  - Розвиток фермерства відіграє важливу роль у збереженні села. Підтвердженням цього є увага Уряду до розвитку фермерського руху та схвалена ним програма державної підтримки. Держава пропонує 15 програм та фінансових інструментів під егідою міністерства агропромслового розвитку, крім того, є ще 4 нові програми, спрямовані на розвиток сільського господарства".

За словами директорки департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Тетяни Гетьман, станом на 1 січня цього року у Львівській області офіційно зареєстровано більше ніж 1200 суб’єктів господарювання, з них 700 – малі та середні фермерські господарства, ще 300 – особисті фермерські господарства, які мають потенціал перетворення на сімейні ферми.

"Фермерські господарства є основою і більшістю із усіх суб’єктів господарювання, які на сьогодні функціонують у Львівській області. Тому організувати свято для фермерів, подякувати за їхню працю – це певний обов’язок для нас", - каже Тетяна Гетьман.

У області святкування Дня фермера розпочнуться вже у четвер, 17 червня, на базі Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН.  Захід об’єднає представників агросектору, влади та громади. Перший день святкування присвятять ролі науки у розвитку фермерства.

"Програма святкування поєднає теоретичну частину, де ми розкажемо про фінансові інструменти, які працюють для фермерів і, що дуже важливо, значно розширились цього року. Адже, як у державному, так і у обласному бюджеті передбачено окремий напрямок, що стосується підтримки сімейних фермерських господарств", - пояснює директорка департаменту АПР.

Практична частина святкування надасть змогу фермерам ознайомитись із впровадженням сучасних технологій щодо вирощування сільськогосподарських культур.  

У межах заходів до Дня фермера також планується проведення виїзного семінару щодо розвитку фермерських господарств молочного напряму.

Довідково.

Цього року День фермера відзначатимуть вже вдруге – свято установлено 18 червня 2020 року Президентом України Володимиром Зеленським, враховуючи значення фермерських господарств для розвитку сільського господарства України, їх внесок у вирішенні питань продовольчої безпеки держави. 

Фото: Depositphotos

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ