Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівщина стала лідером з тестування на ВІЛ в Україні

На базі Другого медоб’єднання Львова успішно реалізували проєкт – навчання для лікарів первинної медичної ланки. Тренінги-воркшопи охопили близько 600 лікарів. Сьогодні кожен лікар – промоутер кампанії з виявлення ВІЛ-інфекції, а скринінг епідемії – швидке тестування.

Про це інформують в пресслужбі ЛМР. 

За підсумками півріччя, Львів та область – лідери з тестування на ВІЛ в Україні. 87,5% позитивних результатів на ВІЛ було виявлено саме при швидкому тестуванні.

«Проєкт довів, що це навчання було дуже корисним, бо збільшило охоплення населення тестуванням у Львові у 3,5 рази, а виявлення ВІЛ-інфекції – у 8 разів. Загальна ефективність тестування, порівняно з 2021 роком, зросла у 2,5 рази. Це сухі цифри, за якими стоять врятовані життя», - коментує Олена Павлишин, керівниця Центру інтегрованих медико-соціальних послуг Другого медоб’єднання Львова.

Деяким людям може помилково видатись, що ВІЛ-інфекцію світ поборов, бо в інформаційному полі ця тема з’являється не так часто. Але медики досі активно працюють над тим, щоб долати бар’єри обстеження пацієнтів, а виявлених інфікованих брати під медичний нагляд. Саме так можна допомогти жити повноцінно особам з позитивним статусом і знижувати показники смертності.

Оскільки клінічні симптоми з’являються через кілька років, людина дізнається про інфікування надто пізно. Тому сьогодні головне завдання медиків – вчасно виявити ВІЛ і розпочати підтримуючу терапію. Кампанії з навчання лікарів допомагають збільшувати кількість виявлених ВІЛ-позитивних завдяки заохоченню до тестування усіх без винятку пацієнтів та коректній комунікації з ними.

Помилково вважають, що таке інфікування трапляється виключно з людьми уразливих груп населення (споживачі інʼєкційних наркотиків; працівники комерційного сексу; чоловіки, які мають секс з чоловіками) – а це лише 25%. З 240 тис. про свій позитивний статус знає лише 150 тис. осіб.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ