Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Львівщина та Держгеонадра підписали меморандум про співпрацю

Сьогодні, 1 липня, відбулося підписання тристороннього меморандуму про співпрацю між Львівською обласною державною адміністрацією, Львівською обласною радою та Державною службою геології та надр України. Це перше підписання такого Меморандуму на теренах України, повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Ірина Гримак, коментуючи підписання документа, зауважила: "Меморандум – це покращення співпраці між Державною службою геології та надр України з Львівською облдержадміністрацією та облрадою. На жаль, часто відбувається так, що центральний орган влади і місцеві органи, не завжди мають налагоджену співпрацю і порозуміння в різних галузях діяльності наших підприємців. Не таємниця, що в компетенції "Держгеонадр України" – досить резонансні питання, які тягнуть за собою як політичні, так і суспільні інтереси. Тому дуже важливо, щоб тут було порозуміння".

"Правильне використання надр України – це фактично пожвавлення одного із основних секторів економіки цілої держави, - упевнена Ірина Гримак, - бо це, у першу чергу, нові робочі місця, надходження до державного та місцевих бюджетів, розвиток і перспектива. Підписаний сьогодні Меморандум, дозволить вибудувати правильний і швидкий механізм проходження документів, поданих підприємцем, для отримання дозволу на відповідне спецкористування. У подальшому це дасть можливість контролю якості використання надр".

Заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк наголосив, що підписання цього меморандуму однозначно покращить співпрацю між місцевими громадами, обласною владою та Державною службою геології та надр України, яка не має своїх регіональних представництв. Про це повідомила прес--служба Львівської облради. 

«Ми як орган, який представляє інтереси місцевих громад повинні їм допомагати, - цитує Володимрира Гірняка прес-служба. - Я сподіваюсь, що ми плідно попрацюємо впродовж наступних п’яти років, саме на стільки укладено меморандум».

Зі свого боку голова постійної комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації ЛОР Андрій Білоус зауважив: «Питання використання надр може викликати певний соціальний резонанс, тому важливо враховувати громадську думку. Відтак підписання цього документу в процесі децентралізації є ще одним позитивним кроком, який збільшує роль місцевих громад в управлінні державою».

Про перші кроки після підписання Меморандуму розповів в.о. голови Державної служби геології та надр України Микола Бояркін: "Ми визначимося з подальшою дією спецдозволів непрацюючих надрокористувачів, які є на Львівщині. Бо це недоплата до бюджетів усіх рівнів та відсутність робочих місць. Далі – ми виставимо ці спецдозволи для користування надрами на відкриті аукціони і залучимо інвесторів. У результаті – надрокористувач буде домовлятися з мешканцями, беручи на себе певні соціальні зобов’язання. Фактично – ми надаємо більше повноважень місцевим радам і громадам, для того, щоб вони мали можливість самостійно контролювати використання своїх надр".

На переконання Миколи Бояркіна, Львівська область є дуже цікавою для інвесторів: "Наприклад, італійці вже мають низку проектів в Україні і хочуть розширюватися. Задля залучення потенційних донорів ми запровадили практику поширення інформації про наші надра в європейських ЗМІ. Європейці тепер мають усі необхідні дані для прийняття рішення про інвестування".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ