Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Львівщина зібрала фахівців, аби вирішити проблеми пацієнтів з ювенільним ідіопатичним артритом

Сьогодні, 23 січня 2019 року, у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі за підтримки департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА та Міжнародного фонду "Відродження" відбулася конференція "Ювенільний ідіопатичний артрит 18+"

У заході взяли участь Ірина Микичак, директор Департаменту охорони здоров’я, Михайло Гичка, депутат Львівської обласної ради, Андрій Волощак, ГО «Гармонія руху», Олена Гарміш, к.м.н., ревматолог (Київ), Омелян Синенький, к.м.н., завідувач ревматологічного відділення ЛОКЛ.

Мета заходу - поширити успішний досвід у забезпеченні лікування дітей і дорослих з цією хворобою, а також правильне обрахування потреби у лікарських препаратах і адвокації бюджетного фінансування і підзвітного та прозорого використання коштів. Про це повідомляє прес-служба Департаменту охорони здоров'я ЛОДА

В порівнянні з іншими областями, на Львівщині найкраща ситуація щодо доступу дорослих пацієнтів з ЮІА до лікування. Вони забезпечені на 100%. Такими є дані дослідження, проведеного  всеукраїнською громадською організацією «Радість руху», за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».  Раніше такі пацієнти лише частково були забезпечені ліками за кошти місцевих бюджетів.

За словами директорки Департаменту охорони здоров’я, цей успіх пояснюється  налагодженою співпрацею місцевих органів влади і закладів охорони здоров’я. 

«Сьогоднішня зустріч - це символічний підсумок понад 10-річної  співпраці фахівців ЗУСДМЦ, громадських організацій та департаменту охорони здоров’я. Для мене це зразок небайдужості та активності лікарів. Разом ми напрацювали обласну програму «Забезпечення дітей-інвалідів дороговартісною життєвозамісною терапією». Це був один і з перших досвідів в Україні, коли на рівні обласного бюджету, ми взяли на себе відповідальність і розпочали фінансувати лікування осіб з ЮРА. Тепер програма розширилася та включає в себе нові компоненти. Два роки тому ЛОР прийняла програму «ЮРА 18+» для забезпечення терапії уже дорослих пацієнтів. Напевно нікого з присутніх у залі не потрібно переконувати наскільки це важлива річ, наскільки важливо забезпечити пацієнту комфортне життя, наскільки важливо, щоб пацієнт мав оптимізм і впевненість у своєму завтрашньому дні, попередити інвалідність, дати доступ до найсучаснішої терапії».

Ярина Бойко, лікар-ревматолог ЗУСДМЦ, поділилась стратегією лікування ЮРА: раннє агресивне втручання, розробка нових терапевтичних стратегій комбінованого лікування, збільшення ймовірності ремісії або мінімальної активності захворювання, терапевтичні завдання змістились в бік досягнення неактивного стану хвороби.

Про функціонування державних програм із забезпечення дітей Львівщини, хворих на ЮІА, біологічними препаратами розповів директор ЗУСДМЦ Андрій Синюта. «У Центрі проводиться сучасна діагностика та лікування хворих на ЮІА. Мультидисциплінарний підхід до діагностики та лікування дозволяє об’єднати зусилля багатьох фахівців для вирішення проблем одного хворого. Кількість хворих на ЮІА, які перебували на спостереженні в ЗУСДМЦ у 2018 році – 200. Зосередившись на проблемі, її можливо розв’язати. Це потребує великих зусиль, однак успішний результат дає відчуття впевненості в майбутньому. Діючи разом, ми стаємо могутньою силою, яка зможе змінити суспільство, досягаючи необхідних вдосконалень у системі послуг для дітей».

За повідомленням головного експерта департаменту охорони здоров’я з ревматології Омеляна Синенького,  кількість пацієнтів ЮІА, що отримують ІБТ після досягнення 18-річного віку збільшується. Так, у 2016 році таких пацієнтів було 5,  в 2017р. – 14 осіб, а у 2018 році ця цифра вже досягла 26-ти.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ