Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівська єпархія Української автокефальної православної церкви провела ІХ єпархіальний собор

6 лютого Львівська єпархія Української автокефальної православної церкви провела черговий ІХ єпархіальний собор, на якому серед інших питань було вирішено відновити поминання в Літургіях Предстоятеля УАПЦ Митрополита Мефодія (Кудрякова). В той же час, Львівська єпархія не відмовилася від згадування Патріарха Константинопольського Варфоломія. Повідомляє РІСУ.
 Собор за участю понад 300 делегатів переобрав єпархіальні раду, суд та ревізійну комісію. У своєму звіті про стан єпархії за період від попереднього собору, який відбувся у 2005 році, правлячий архиєрей архиєпископ Макарій (Мелетич), зокрема, пояснив, чому в єпархії запровадили поминання Патріарха Константинопольського. За його словами, це було здійснено в дусі політичних змін в Україні, у відповідь на активне зацікавлення Президента Віктора Ющенка та тодішнього міністра закордонних справ Бориса Тарасюка співпрацею зі Вселенською Патріархією у справі подолання міжправославного розколу в Україні.
Владика Макарій також повідомив, що нещодавний Архиєрейський собор УАПЦ зробив йому зауваження, що у Львівській єпархії не поминають Предстоятеля Церкви, натомість згадують архиєпископа УПЦ в США Всеволода (Майданського), рішення про що прийняв попередній собор Львівської єпархії. Тому його зобов’язали відновити літургійне єднання з Предстоятелем УАПЦ. Саме це питання було винесено на нинішній собор.
Переважною більшістю голосів було прийнято рішення про відновлення поминання Митрополита Мефодія. Проти виступили представники Свято-Успенської братської парафії.
Також собор прийняв низку звернень. У листі на ім’я Патріарха Варфоломія Львівська єпархія УАПЦ повідомила, що продовжує його згадувати під час Літургій, таким чином заявивши про бажання бути в канонічній єдності зі Вселенською Патріархією.
У зверненні до Предстоятеля УАПЦ учасники собору вкотре закликали його провести черговий Помісний Собор УАПЦ, який не проводився після 2000 року.
Архиєпископ Макарій, який також опікується Таврійською єпархією УАПЦ, закликав галичан допомогти одновірцям на півдні України, які мають матеріальні труднощі в розбудові церковного життя.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ