Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Львівська обласна рада понад 90 днів не проводить сесійних засідань

Львівська обласна рада з початку повномасштабного вторгнення росії на територію України жодного разу не збиралася на сесію.

Водночас всі інші обласні ради заходу України, в той чи інший час проводили свої сесії. До прикладу Хмельницька обласна рада одразу після повномасштабного вторгнення росіян зібралася, щоб делегувати низку своїх повноважень військовій адміністрації. Тернопільська рада збиралася, щоб розглянути проєкти підтримки Збройних Сил України та питання діяльності РПЦ в Україні.

Загалом ситуація з ЛОР виглядає досить дивно, адже Львівщина, попри ракетну загрозу, однаково залишається відносно безпечним місцем. По Львову не працює ворожа артилерія та й авіація нема жодних шансів дістатися Львова. Варто додати, що сесії місцевих рад відбувалися навіть у тих територіальних громадах, які суттєво постраждали від російської агресії та понад місяць пробули під окупацією. Місцеві депутати різних рівнів прийняли принципово важливі рішення, зокрема і щодо діяльності московського патріархату. Однак, Львівська обласна рада у роботі взяла паузу. 

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

Нагадаємо, востаннє засідання сесії відбувалося напередодні вторгнення. Йдеться про позачергову сесію 22 лютого. У порядку денному було питання "Про спільну заяву депутатських фракцій політичних партій у Львівській обласній раді щодо жорсткого засудження рішення Російської Федерації про "визнання незалежності" так званих "ДНР" та "ЛНР" на тимчасово окупованих територіях сходу України". Депутати проголосували за спільну заяву і з того часу більше не збиралися.

Фото - прес-служба Львівської облради.

Водночас серед посадовців Львівської облради, як і серед депутатів, особливої активності у роботі не спостерігали. Подейкують, що з початку війни голова Львівської облради Ірина Гримак все рідше почала з’являтися на робочому місці. Нещодавно була спроба зібратися на сесійне засідання, яке мало б відбутися 19 травня. Однак, засідання сесії так і не відбулося.

Ексголова Львівської облради Олександр Ганущин на своїй сторінці у Фейсбуці виклав скріншот надісланого повідомлення, де депутатів інформують, що запланована сесія не відбудеться начебто через «недостатню кількість депутатів" та "стан здоров’я голови обласної ради". Дехто припускає, що справжньою причиною скасування сесії могло бути несподіване рішення одного із депутатів Львівської облради від "Європейської солідарності" Григорія Козловського, який 6 травня написав заяву про складання своїх повноважень. 

Фото з Фейсбуку депутата Львівської облради Олександра Ганущина.

"Останнє засідання сесії Львівської облради відбулося рівно 90 днів тому. На жаль, керівництво ради не скликало позачергову сесію безпосередньо в день початку масштабного наступу Росії на Україну. Це тоді, коли було дуже важливо - закликати до опору від імені Львівщини. Не було за цей час і жодних сесій де затверджувались би рішення щодо підтримки військових частин чи двох новостворених бригад тероборони", - зауважив депутат Олександр Ганущин у своєму дописі на Фейсбуці.

Загалом, останнім часом, положення партії ЄС є досить хитким. На фоні війни партія втрачає прихильність електорату. Що стосується облради, то тут все більше депутатів висловлюють своє невдоволення роботою голови ради Ірини Гримак. В кулуарах ради ходили навіть чутки про те, що її, ймовірно, можуть зняти з посади після щорічного обов’язкового звіту.  До речі, звіт голови так і не відбувся, його усіляко відтерміновували.

Варто додати, що серед імовірних претендентів на цю посаду, в кулуарах будівлі на Винниченка, називали заступника голови Львівської обласної ради Юрія Холода, але, очевидно, що його кандидатуру не підтримала б фракція "Європейська Солідарність". Натомість ходять чутки, що від "Європейської Солідарності" цю посаду уподобав собі голова бюджетної комісії Володимир Квурт. Однак, чи варто на фоні війни й неспроможності облради зібратись на сесію, ще й втягуватись у вибори нового голови ради? Питання риторичне.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ