Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівська область була однією з небагатьох, які збільшили посівні площі цьогоріч

Як змінився аграрний сектор області від початку повномасштабного вторгнення росії на територію України – про це під час брифінгу у медіацентрі «Україна» розповіла керівниця департаменту АПК Львівської ОВА Тетяна Гетьман.
Фото: Агрополіт

"Аграрії стикнулися з доволі серйозними викликами. Перший – зростання цін на ресурси.Так, у порівнянні до попереднього року, в нас на 75% подорожчало пальне, на 50% зросли ціни на міндобрива. Відтак, собівартість продукції зросла, натомість ціни на продукцію в літній період знизились", зауважила керівниця департаменту. 

За її словами, зниження цін сталося через заблоковані порти. Обсяг експорту суттєво впав і ситуація влітку була критична, бо ціни на продукти знизились нижче собівартості. Попри це аграрії Львівщини не припиняли свою роботу, адже окремі регіони такої змоги не мали. 

Після того як запрацював «зерновий коридор» напруга на ринку почала спадати, додала Тетяна Гетьман.   

"Наприклад, зараз експортні ціни на продовольче зерно 2 і 3 класу поступово досягають показників попереднього року. Але частка продовольчого зерна у врожаї 2022 року є меншою порівняно з попереднім роком, внаслідок вимушеної економії ресурсів аграріями", – сказала вона.

Завдяки тому, що минулий рік був одним з найуспішніших у фінансовому плані за останні 10 років, цьогоріч загальна посівна площа під сільгоспкультури на Львівщині не знизилась, а навпаки зросла. Львівська область була однією з небагатьох, які збільшили посівні площі.

Що ж стосується підтримки агросектора, то майже всі державні програми призупинили. Працювала єдина програма – пільгове кредитування в межах Програми «5-7-9» на проведення посівної.

Проте до допомоги аграріям долучились міжнародні партнери.

"Ми мали кілька поставок гуманітарної партії насіння, завдяки чому кожен четвертий аграрій області отримував гуманітарну допомогу у вигляді насіння. Його засіяли на приблизно 6 тис. га землі – це майже 7% всієї посівної площі у фермерських господарствах області. Окрім цього, нещодавно завдяки проєкту USAID Агро та ФАО наші аграрії отримали полімерні рукави для зберігання зерна. Загальна місткість рукавів 170 тис. тонн", – повідомила Тетяна Гетьман.

Додатковий ресурс для зберігання зерна є дуже важливою допомогою для області, адже від початку повномасштабної війни суттєво змінився вектор експорту і тепер значні обсяги йдуть через країни Євросоюзу, а Львівщина є прикордонним регіоном і навантаження на нашу інфраструктуру зі зберігання суттєво зросло.

"Львівщина цьогоріч була єдиною областю, яка мала власну Програму підтримки аграрного сектора", – наголосила керівниця департаменту АПК.

Так, з обласного бюджету на підтримку аграріїв скерували 26,5 млн грн, нею скористались 176 мікро- та малих суб’єктів господарювання. В межах Програми відшкодовували відсотки за залученими кредитами, надавали пільгові кредити, відшкодовували вартість насіння, дотації на корів.

"Ще одна ініціатива, вже з державного бюджету, стосувалась дотації на корів та землю. В регіон залучили понад 46 млн грн. Для цього була потрібна реєстрація в Державному аграрному реєстрі. Також, в межах проєкту «ЄРобота» на територію області залучили понад 87 млн грн: люди отримували кошти на відкриття власної справи, закладку нових ягідних насаджень, купівлю обладнання для переробки сільськогосподарської сировини", – пояснила Тетяна Гетьман.

Керівниця повідомила, що завдяки міжнародній підтримці, в області цьогоріч збудують 5 модульних зерносховищ загальною місткістю 50 тис.тонн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ