Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівська облрада закликає збільшити обсяги держзамовлення на підготовку робітничих кадрів

Під час сесійного засідання, яке відбулося 20 вересня, депутати Львівської обласної ради звернули увагу на неналежний рівень фінансування закладів професійно-технічної освіти. Про це повідомили в пресслужбі ЛОР.

За ініціативою депутатів, Львівською обласною радою скеровано відповідне звернення до Верховної ради та Кабінету Міністрів України. У документі наголошується на необхідності збільшення видатків на професійну освіту з державного бюджету, а також пропонується зберегти інструмент «регіонального замовлення», що дозволить місцевій владі долучитися до формування обсягів підготовки фахівців для регіональних потреб.   Депутати звертають увагу на те, що економічне зростання та добробут країни неможливі без інвестицій у професійний розвиток та навчання. Проте, якщо  проаналізувати проєкт державного бюджету на 2023 рік, стає зрозуміло, що підтримка розвитку профосвіти в Україні поки залишається лише на словах.  

«З проєкту бюджету на наступний рік вилучили видатки на профільні субвенції – на створення навчально-практичних центрів сучасної профтехосвіти, на безпечні умови навчання в закладах профосвіти тощо. Крім того, Міністерство фінансів України відхилило пропозицію Міносвіти запровадити нову субвенцію на здобуття/продовження здобуття професійної освіти внутрішньо переміщених осіб, - йдеться у зверненні. - Станом на сьогодні пошкодженими є 108 закладів професійної освіти, а 15  було повністю знищено, і ця цифра щодня, на жаль, зростає. Відбудова країни, багатьох  споруд, комунікацій тощо – це питання загальнодержавного, а не місцевого значення. Саме тому загальнодержавна система підготовки кваліфікованих робітників на базі закладів професійної (професійно-технічної) освіти в умовах воєнного і повоєнного періодів набуває додаткової ваги та актуальності. Завдяки нещодавно запровадженому механізму внутрішньої академічної мобільності додаткове навантаження в підготовці  фахівців лягає на ті заклади професійної (професійно-технічної) освіти, які наразі перебувають у більш-менш безпечних регіонах нашої країни. Таке додаткове навантаження має  фінансуватися з державного бюджету, а не за рахунок коштів окремо взятих територіальних громад. У бюджеті передбачена окрема стаття видатків на підготовку фахівців загальнодержавного значення. Міністерство освіти і науки України підготувало нову редакцію переліку таких професій, з урахуванням воєнних реалій та потреб сьогодення. Цей перелік вже скерували  на розгляд Кабінету Міністрів України, але він досі не погоджений.

На сьогодні на розгляді Верховної Ради України перебуває проєкт Закону України № 7294 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування закладів професійної (професійної-технічної) освіти». У цьому законопроєкті пропонується відновити на рівні Бюджетного кодексу України повноцінне функціонування ще не ліквідованого інструменту – державного замовлення на підготовку робітничих кадрів, що дозволить не лише централізовано формувати і затверджувати обсяги необхідних для відбудови держави фахівців, а й зняти фінансове і непідйомне наразі для багатьох місцевих бюджетів фінансове навантаження. Також це дозволить нівелювати проблему щодо відмови в зарахуванні до закладів професійної (професійно-технічної) освіти учнів, які не зареєстровані в регіоні розташування відповідного закладу освіти. Враховуючи наведене, ми, депутати Львівської обласної ради, закликаємо Верховну Раду України якнайшвидше розглянути  зареєстрований проєкт Закону України №7294, а Кабінет Міністрів України розглянути пропозиції щодо  збільшення видатків на професійну освіту з державного бюджету. Крім того, пропонуємо зберегти інструмент «регіонального замовлення», що дозволить місцевій владі також формувати обсяги підготовки фахівців для регіональних потреб».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ