Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Львівська ОДА оновлює приймальні відділення опорних лікарень: хто відчує покращення?

На Львівщині відновлюють приймальні відділення в 9 опорних лікарнях, загалом роботи проведуть на понад 167 мільйонів.
Іван Собко

Це один з елементів проєкту «Великого будівництва» в регіоні, який проводиться Львівською ОДА з ініціативи президента Володимира Зеленського. За планом у найближчі місяці модернізують приймальні відділення у Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги Львова, Львівській обласній клінічній лікарні, 8-мій міській клінічній лікарні Львова, Червоноградській міській лікарні, Дрогобицькій міській лікарні №1, Самбірській районній лікарні, Стрийській районній лікарні, Буській районній лікарні та Новояворівській районній лікарні імені Юрія Липи.

Проєкти, на які чекали роками

«Приймальне відділення є структурою, з якої починається госпіталізація хворих, тому від оперативності та злагодженості колективу підрозділу залежить не лише якісне функціонування лікарні в цілому, а інколи і здоров’я та життя пацієнта. Для команди Максима Козицького дуже важливо, щоб люди отримували якісні медичні послуги, було необхідне сучасне обладнання та фахівці, які б з ним вміло працювали і лікували пацієнтів! Тому будівництво приймальних відділень має важливе значення для Львівської області, адже забезпечить доступність до всіх медичних послуг та створить комфортні умови для пацієнтів», – пояснює такий пріоритет заступник голови Львівської ОДА Іван Собко.

Проєкт вже на стадії активної реалізації, так, за словами пана Собка, всі об’єкти вже пройшли етап створення проєктно-кошторисної документації та отримали експертні звіти. Два об’єкти вже реконструюються. На інших тривають тендери або укладання договорів. Загалом на модернізацію передбачено 167,4 млн. грн. (в тому числі проведення будівельних робіт на суму 100,1 млн. грн., закупівля обладнання – 67,3 млн. грн.).

Керівник Новояворівської районної лікарні імені Юрія Липи Григорій Мороз розповідає, що в його установі ремонт триває вже другий місяць. «Вже до кінця року оновлене приймально-діагностичне відділення прийматиме перших пацієнтів, – говорить Григорій Мороз. – Умови та матеріальне забезпечення даного медичного підрозділу дадуть можливість швидко та якісно надати невідкладну допомогу пацієнтам, які звернуться в наш медичний заклад, а також допоможуть організувати діагностичний процес стаціонарним хворим. У межах «червоної зони» будуть організовані реанімаційні та протишокова палати, а також ургентний операційний блок. «Жовта зона» буде представлена діагностичними кабінетами: ендоскопічний блок, УЗД, КТ та рентген».

Невипадковий вибір

На відміну від багатьох інших проєктів, які раніше стосувалися переважно обласних лікарень, ремонт та модернізація приймальних відділень по регіону передбачена в дев’яти опорних закладах охорони здоров’я. Кошти йдуть за програмою співфінансування: держава – область – місцеві бюджети. «Як профільний заступник голови ЛОДА вважаю, що такий вклад державних коштів довгоочікуваний і вкрай необхідний. Надважливо фінансово підтримувати райони області особливо зараз, коли медичні працівники знаходяться на передовій у боротьбі із епідемією коронавірусу», – додає Іван Собко.

За словами заступниці директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірини Шурпяк, заклади ретельно обирали із залученням міжнародних донорів. У майбутньому вони створять цілу регіональну мережу. «У 2019 році на території Львівської області була визначена мережа багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування (БЛІЛ), куди увійшло 9 закладів охорони здоров`я. Ці заклади були обрані після ретельного аналізу в рамках проекту USAID "Підтримка реформи охорони здоров'я" та обговорення з основними стейкхолдерами, після чого вони були затверджені рішенням госпітальної ради області. Вони стали опорними закладами охорони здоров`я вторинної медичної допомоги населенню, – пояснює пані Шурпяк. – Основною ціллю створення мережі БЛІЛ є забезпечення якісного та ефективного надання спеціалізованої медичної допомоги. Разом з розробкою маршрутів пацієнтів та організаційними змінами з боку екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, система функціонування БЛІЛ дозволить максимально ефективно використовувати ресурси охорони здоров’я в рамках вторинної медичної допомоги та наблизить до міжнародних стандартів надання допомоги населенню при гострому інфаркті міокарду, гострих порушеннях мозкового кровообігу, травмах та інших патологіях».

Кращі стандарти у медицині

За словами Ірини Шурпяк, нинішня програма модернізації передбачає не лише ремонт відділень, а й закупівлю обладнання, в тому числі і дороговартісного, наприклад, апарати КТ, МРТ, а також ангіографи. «Згідно з новим територіальним поділом Львівської області, у кожному з новостворених семи районів буде опорний заклад охорони здоров`я. У Львівському ж, який є найбільшим за чисельністю населення, буде три опорні заклади, – говорить заступниця директора департаменту охорони здоров’я ЛОДА. – Таким чином ми можемо говорити про нову якість лікування гострих і невідкладних станів, надання медичної допомоги мультидисциплінарними командами, надання трансфузіологічної та реабілітаційної допомоги мультидисциплінарною командою в гострому періоді, що стануть доступними для всіх жителів області».

«Ми прагнемо впроваджувати світові тенденції формування охорони здоров’я, орієнтованої на пацієнта, аби досягти високої якості та безпеки медичних послуг», – резюмує заступник голови ЛОДА Іван Собко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ