Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Львівська політехніка спільно з канадським дослідником започаткувала культорологічний проект

«Очима культури» – таку назву матиме спільний проект, започаткований Міжнародним інститутом освіти, культури і зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» та відомим канадським літературознавцем і письменником, доктором славістики Йоркського університету в Торонто Марком Робертом Стехом, повідомила прес-служба Національного університету «Львівська політехніка».

Цікава біографія у цієї непересічної людини. Народившись у Польщі, він в дитинстві і молодості не володів українською мовою. У 1980-х роках переїхавши до Канади, Марко Роберт Стех розпочав поглиблено вивчати її. Саме на підставі цих студій він невдовзі став відомим дослідником літератури української діаспори, драматургії Миколи Куліша, автором нашумілого філософського «роману-лабіринту» «Голос», написаного вишуканою українською мовою.

На запитання, що ж спонукало його вивчати українську мову й історію, доктор Стех відповів: «Я думаю, що вона торкала якісь струни в середині мене. Українська мова для мене є висловами певних людей, які мали чітке відчуття слова на якомусь рівні. Пригадую, що почав писати в 18 років польською мовою, але нею не міг нічого написати. Те, що я маю писати українською мовою, було дано мені внутрішньо, і тому я повинен був її вивчити».

Як розповідає директор Міжнародного інституту освіти, культури і зв’язків з діаспорою Ірина Ключковська, проект «Очима культури» має на меті насамперед залучити якнайширше коло української студентської молоді до пізнання культурної спадщини свого народу. І на основі набутих знань віднайти своє особисте й національне «Я», утвердити індивідуальну самототожність, самосвідомість, відчути національну гідність і гордість за приналежність до нашої духовно багатої цивілізаційної спадщини. У рамках цього культурологічного проекту його учасники матимуть також змогу ознайомитися із багатим творчим доробком Марка Роберта Стеха.

Невдовзі у Львівській політехніці розпочне діяти молодіжний дискусійний клуб. Молоді політехніки хочуть також налагодити системний діалог із своїми ровесниками з інших решіонів України навколо цікавих культурних й історичних тем, залучивши до нього знаних фахівців вітчизняної і світової культури.

Зараз на сайті інституту розміщений цикл україномовних телепередач доктора Марка Роберта Стеха «Очима культури», котрі вийшли в ефір на одному із канадських телеканалів та висвітлюють маловідомі або й невідомі теми української культури та історії. Сюжети містять і певну оригінальну інтригу, чим спонукають молодь взяти участь у жвавій дискусії.

Всім, хто зацікавиться проектом, слід подати на адресу iiec polynet.lviv ua. відповідну заявку, де вказати своє ім’я, прізвище, навчальний заклад, факультет або місце праці та контактний телефон.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ