Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Львівська письменниця Вікторія Амеліна стала лауреаткою Премії імені Конрада

Сьогодні оголосили ім’я лауреата літературної премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського. 2021 року перемогу здобула Вікторія Амеліна, авторка книг «Дім для Дома», «Е-е-есторії екскаватора Еки» та «Хтось, або Водяне серце».
Вікторія Амеліна

Про це інформують на сайті Видавництва Старого Лева.

Вікторія отримає 3000 євро (від Польського Інституту у Києві) і піврічну стипендію Gaude Polonia (від Партнера Премії – Національного центру культури).

Народилася у Львові. Отримала вищу освіту у сфері IT (НУ «Львівська політехніка») і десять років працювала програмісткою та менеджеркою у міжнародних компаніях. З дитинства мріяла бути письменницею. Наразі завершила кар’єру в IT і присвятила себе сфері літератури. Авторка романів «Синдром листопаду, або Homo Compatiens» (2014), «Дім для дома» (2017), який був відзначений багатьма преміями, зокрема Премією Міста Літератури ЮНЕСКО, Європейською Літературною Премією. У творчому доробку також має книжки для дітей. Вікторія Амеліна – засновниця Нью-Йоркського Літературного Фестивалю у прифронтовому смт Нью-Йорк на Донеччині.

Нагадаємо, разом із Вікторією Амеліною до короткого списку увійшли Катерина Бабкіна («Гарбузовий рік», «Шапочка і кит», «Сніговий тепл») та Павло Коробчук («Ключові клапани», «Хвоя»).

Премію, що заснована Польським Інститутом у Києві 2007 року і вручається раз на два роки, присуджують українському письменникові/письменниці віком до 40 років (на момент вручення Премії) за послідовність у реалізації творчого шляху, інноваційність форми, універсалізм послання. Журі, зокрема, звертало увагу на прозову україномовну творчість претендентів, що порушує актуальні теми, змушує до рефлексії, розширює знання про інші культури.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ