Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Львівські хірурги наново сформували орган дворічному хлопчику

Фото: лікарня святого Миколая Першого медичного об’єднання Львова
Фото: лікарня святого Миколая Першого медичного об’єднання Львова
Фото: лікарня святого Миколая Першого медичного об’єднання Львова
Фото: лікарня святого Миколая Першого медичного об’єднання Львова
1/2
Хірурги сформували сечовий міхур дворічному хлопчику, якому минулої зими видалили злоякісну пухлину разом із частиною уражених нею органів. Складну і рідкісну реконструктивну операцію виконали у дитячій лікарня святого Миколая Першого медичного об’єднання Львова. Про це повідомили у пресслужбі ЛМР.

Матвійчику з Івано-Франківська лише два рочки, понад рік з яких дитина боролася з пухлиною м’яких тканин. Злоякісне утворення локалізувалось у малому тазу малюка та вразило прилеглі внутрішні органи. Позбутися пухлини хлопчику допомогли у Львові.

Онкохірурги та урологи лікарні святого Миколая разом із колегами з Івано-Франківська провели дитині лапароскопічне оперативне втручання. Всього через три невеликі проколи вони видалили 10-сантиметрову пухлину, а разом із нею мусили забрати й уражені органи: сечовий міхур, простату та частину прямої кишки. Для виведення сечі лікарі встановили малюкові уретрокутанеостому, тобто штучний отвір на животі.

Після видалення злоякісної пухлини Матвійко пройшов ще кілька курсів променевої та хіміотерапії. А, коли зміг побороти онкологію, його лікарі вирішили, що малюк має отримати шанс на повноцінне життя. Мова про видалення стоми та налагодження контрольованого сечовипускання. Аби хлопчик знову міг ходити в туалет у природній спосіб, йому потрібно було сформувати новий сечовий міхур.

За складну реконструктивну операцію за участі особистого лікаря Матвійка з Івано-Франківської дитячої обласної клінічної лікарні Юрія Томащука, знову взялися львівські хірурги та урологи.

«Дітей із такою проблемою в усьому світі дуже мало. Злоякісна пухлина вкрай рідко вражає саме сечовий міхур – це лише 1,4 % від загальної кількості випадків дитячої онкології. Тому такі операції з видалення та реконструкції – поодинокі. І технологічно це дуже складні втручання. Перший етап хірургічного лікування допоміг дитині врятувати життя, а другий має забезпечити контрольоване сечовипускання, а, отже, і нормальну якість життя», - розповідає завідувач відділення хірургії дитячої лікарні святого Миколая Олександр Калінчук.

Попри складність реконструктивного втручання, хірургам вдається успішно сформувати новий сечовий міхур. Зробили вони це з тканин товстого кишківника та вшили туди сечоводи. Тепер сеча відходить у новосформований резервуар з клапаном.

Уже на 4-ту добу після успішної операції Матвійко повернувся зі Львова додому - в Івано-Франківськ. Він добре почувається: багато посміхається, грається та їсть з апетитом. Тепер, після такої довгої боротьби лікарів за це дитя, Матвійчик нарешті здоровий.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ