Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівські хірурги врятували немовля з пухлиною, вагою 1 кілограм

Гігантське утворення, вагою 1 кг, видалили хірурги дитячої лікарні святого Миколая Першого медичного об’єднання Львова. Крихітка Юстина народилася місяць тому з вагою 4,3 кг.

Дівчинка з’явилася на світ із велетенською пухлиною, але і батьки, і лікарі були до цього готові, повідомляють в ЛМР. 

Адже ще на 16-му тижні вагітності спеціалісти діагностували в дитинки патологію – крижово-куприкову тератому – вроджену пухлину. Батьки Юстини самі зі Стрия та народжувати вирішили у Львові, в пологовому відділенні дитячої лікарні святого Миколая. Позаяк тут є всі необхідні спеціалісти для порятунку їхньої крихітки.

На третій день після народження Юстину забрали до операційної. Аби мінімізувати крововтрату, хірурги спершу визначили, які судини живлять пухлину кров’ю, і лише потім взялися її видаляти.

Лікарі успішно висікли утворення, що важило близько кілограма та становило 25% маси тіла немовляти. Пухлину видалили разом із куприком та частиною крижової кістки, що є світовим стандартом для таких оперативних втручань. На місці, де локалізувалась велетенська тератома, утворився дефект м’яких тканин. Щоб його закрити, спеціалістам довелося одномоментно провести дитині ще й шкірну пластику. З сусідніх ділянок вони вирізали шкірні клапті і вживили їх у тому місці, де була пухлина. Подібні пластики немовлятам виконують не часто, бо з пухлинами таких великих розмірів діти народжуються досить рідко.

Операція тривала близько 5-ти годин і минула вдало. Важливо, що після такого обширного хірургічного втручання, у крихітки повністю збереглася функція тазових органів.

Минув без ускладнень і післяопераційний період. Юстина разом із батьками вже повернулася додому, у Стрий. І тепер до спеціалістів дитячої лікарні святого Миколая крихітку привозитимуть лише на планові огляди.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ