Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Львівські хірурги врятували ногу 2-річної дівчинки від ампутації

Фото: лікарня святого Миколая
Фото: лікарня святого Миколая
Фото: лікарня святого Миколая
Фото: лікарня святого Миколая
1/2
Опікові хірурги дитячої лікарні святого Миколая Першого медичного об’єднання Львова виконали 7 операцій, і завдяки використанню унікального ВТМ-покриття, врятували ніжки маленької Ані від ампутації. Про це повідомляє ЛМР.

Маленька пацієнтка – з Одещини. Якось у березні вона зайшла в домашню баню з бойлером і відкрила один із кранів – на шлангу з гарячою водою. Під напором той почав «стрибати» і рясно поливати ноги дитини окропом. На плач прибігла мама, схопила донечку і помчала до лікарні.

З місцевої лікарні дитину, через надто глибокі опіки, екстрено доправили в Одесу. А звідти, на 11 день, через погіршення стану, Аню скерували до Львова – до опікових хірургів лікарні святого Миколая.

Дівчинка поступила до львівських лікарів у дуже важкому стані: глибокі опіки стоп, правої гомілки та стегон. А пальчики були некротизовані, тобто всі тканини та кістки буквально «зварилися» в окропі та були мертвими. Ще тоді спеціалісти побачили, що їх не вдасться врятувати, а боротьба за інші уражені ділянки буде складною і тривалою.

Аню потрібно було негайно оперувати – виконати некректомію, тобто максимально видалити мертві тканини, бо могли початися незворотні процеси і дівчинка могла загинути. Потрібно було ампутувати і пальчики. Це зробили згодом, вже під час другого втручання. Два пальчики хірурги видалили повністю, а решту – із частковим збереженням фаланг.

«Під час операції ми побачили, що в дитини почало відкриватись ахіллове сухожилля. Саме воно відповідає за рухи стопами. Сухожилля не має власного кровопостачання, тож пересаджена шкіра на цю ділянку не прижилася б. Дитина могла втратити здатність повноцінно рухати стопами. Тоді ми вирішили застосувати BTM-покриття. Це унікальний синтетичний матеріал, що проростає власними судинами пацієнта та стає його новою дермою. Його ми накладали на стопи та стегно дитини», – розповідає Леся Стрілка, комбустіологиня лікарні святого Миколая.

Раніше це покриття в Україні не застосовували через його високу вартість. Завдяки cma.ukraine, яка ініціювала та організувала проєкт Re:burn, львівська лікарня стала однією із трьох в Україні, що має це покриття. Проєкт Re:burn спрямований на покращення якості медичної допомоги для пацієнтів з опіками, та фінансується урядом Тайваню.

Зараз, аби поставити Аню на ноги, з нею займаються фізичні терапевти та психологи. Далі родина планує поїздку за кордон.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ