Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Львівські хірурги з роботом видалили пухлину наднирника 4-річній дівчинці

Фото лікарні святого Миколая Першого медоб’єднання Львова
Фото лікарні святого Миколая Першого медоб’єднання Львова
Фото лікарні святого Миколая Першого медоб’єднання Львова
Фото лікарні святого Миколая Першого медоб’єднання Львова
1/2
Злоякісний утвір загрожував життю чотирирічної дівчинки, яка до цього перенесла трансплантацію кісткового мозку. Прооперували Аліну спеціалісти дитячої лікарні святого Миколая Першого медоб’єднання Львова. Це вперше в Україні з допомогою робота-хірурга видалили пухлину наднирника дитині, - інформує пресслужба ЛМР.

Аліна – з Вінниці. З минулого літа вона бореться з важкою недугою. Спершу у дівчинки з’явився біль у животі та піднялася температура. Сім’я одразу звернулася до лікарів, і ті діагностували нейробластому 4-ї стадії – вроджену злоякісну пухлину нервової системи. При нейробластомі пухлини можуть розвиватись в будь-якій ділянці симпатичної нервової системи. У дівчинки вона локалізувалася в правому наднирнику – ендокринній залозі, що відіграє важливу роль в обміні речовин. При цьому, пухлина сягала аж 15 см.

Аби видалити пухлину, тривалий період хірурги лікарні святого Миколая очікували етапу лікування, на якому операцію можна зробити за життєвими показами. Тому спершу у Вінниці та Києві Аліна пройшла хіміотерапію. Також у столиці їй пересадили кістковий мозок. І коли пухлина зменшилась до 5 см, Аліна з батьками приїхала до Львова – аби видалили пухлину за допомогою робота Da Vinci.

Лікарі кажуть: такий метод більш точний та менш травматичний для дітей. Адже операція відбувається через мінірозріз, а вбудована мінідіагностична система дозволяє лікарям проводити ювелірні втручання. Пухлину вдалося видалили повністю в межах здорових тканин. Та головне – не пошкодивши життєво важливих структур.

Операція минула з мінімальною крововтратою. На четверту добу після втручання Аліна повернулася додому. У Вінниці вона продовжуватиме лікування: прийматиме хіміотерапію. До львівських спеціалістів приїжджатиме на огляди раз на три місяці. А поки разом із сім’єю маленька Аліна мріє поїхати в гори.

Нагадаємо, робот Da Vinci зʼявився у львівських медиків три роки тому. Відтоді хірурги прооперували близько сотні пацієнтів. Робот допомагав рятувати життя і підтвердив свою ефективність, адже пацієнтів виписують додому за кілька днів після втручання, і вони швидко повертаються до активної діяльності. Крововтрата та ризик зачепити інші внутрішні органи під час таких операцій – мінімальні. З роботом лікарі мають надпотужні можливості: краще бачить завдяки 3D-зображенню та 20-кратному збільшенню, надточність рухів, можливість проникати у найменші ділянки, працювати з інструментами із підвищеною маневреністю та оперувати на відстані.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ