Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівські кардіохірурги виконали унікальну операцію з мінімальним розрізом

Львівські кардіохірурги виконали операцію Бенталла через 5-сантиметровий розріз замість стандартного у 30 см. Унікальне втручання із реконструкції кореня висхідної аорти та заміни аортального клапану провели спеціалісти Лікарні святого Пантелеймона.

Пацієнтка – 59-річна фермерка Любов Клубок із села Лугове, що на Львівщині. Жінка має вроджену ваду серця, яка ніяк себе не проявляла до 2015 року, коли помер чоловік пані Люби. Відтоді вона страждає від підвищеного тиску, але звертатися за медичною допомогою жінка не поспішала. Всі ці роки її стан лише погіршувався. І ось цьогоріч, коли з’явилася сильна задишка, і пані Любов вже не могла піднятися сходами, вона нарешті звернулася до спеціалістів Лікарні святого Пантелеймона Першого медоб’єднання Львова.

Лікарі виявили у пацієнтки вкрай небезпечну патологію серця – аневризму кореня та висхідного відділу аорти, важку недостатність аортального клапану. Появу цих аномалій спровокувала вроджена вада розвитку – двостулковий аортальний клапан. Аневризма аорти – це розширення ділянки головної артерії кровоносної системи та послаблення її стінок. Аневризма могла будь-якої миті розірватися і вбити жінку. Єдине, що може вберегти пацієнтів з таким діагнозом від раптової смерті – невідкладне хірургічне усунення патології. 

Кардіохірурги вирішили оперувати методом Бенталла. Це світовий золотий стандарт лікування. Операція  – складна, ризики – високі, однак спеціалісти лікарні за останній рік успішно виконали вже 9 таких втручань. І ця операція пані Любові стане 10-ю. Аби мінімізувати можливі ускладнення та скоротити процес реабілітації й одужання, львівські лікарі наважуються виконати це втручання через мінімальний розріз у 5 см (замість стандартних 30-ти).  

«Під час операції Бенталла ми виконали реконструкцію кореня з реімплантацією коронарних артерій і висхідної аорти, а також замінили аортальний клапан. Виконали це втручання з найменшим розрізом. Раніше були вже описані випадки, коли операцію робили через невеликий доступ – у 10-12 см. Але з 5-сантиметрового розрізу – це вперше! Завдяки цьому пані Любов швидко одужала та на 6-й день була виписана з лікарні», – підсумовує унікальну для української кардіохірургії операцію Роман Домашич, заввідділення кардіохірургії та трансплантації серця Лікарні святого Пантелеймона.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ