Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Львівські лікарі прооперували чоловіка у передінфарктному стані

Замість відкритої операції на серці – прокол на руці лише в 1 сантиметр. Спеціалісти лікарні святого Пантелеймона Першого медоб’єднання Львова у найменш травматичний спосіб врятували чоловіка з ураженням коронарних артерій, який перебував уже в передінфарктному стані. Лікарі виконали балонну ангіопластику та стентування через внутрішньосудинний доступ. Про це повідомляє ЛМР.
Фото: лікарня святого Пантелеймона

Пацієнт – 53-річний львів’янин Іван Бебих. Пів року тому він уперше відчув біль у грудях. А потім ще. Проміжки між больовими нападами все скорочувалися і чоловік звернувся до районної лікарні.

«Мені зробили кардіограму. Результати показали, що моє серце б’ється так, ніби я два тайми футболу відбігав. Але сильні задишка і біль в грудях з’являлися під час ходьби або підйому важких предметів. Напевно, через це я і знехтував дообстеженням та не розпочав лікування», – розповідає чоловік.

Нещодавно дорогою на роботу пану Івану стало зле як ніколи раніше. Тож він негайно звернувся за допомогою до спеціалістів лікарні святого Пантелеймона. Якби він одразу цього не зробив, то міг померти, запевняють медики.

«Це був передінфарктний стан. Це вже критичний момент, коли така сильна задишка у пацієнта з'являється навіть у стані спокою. Ми одразу провели коронарографію і виявили багатосудинне ураження коронарних артерій», – каже Василь Процько, завідувач відділення кардіології та інвазивної терапії лікарні святого Пантелеймона.

Пацієнту запропонували аортокоронарне шунтування – це відкрита операція на серці із розрізом грудної клітини та довгим відновленням потім. Саме вона рекомендована пацієнтам із багатосудинним ураженням. Однак через високу травматизацію і тривалу реабілітацію після такої операції, пан Іван категорично відмовився. При цьому чоловік усвідомлював, що без відновлення нормальної прохідності судин серця – він не житиме. Тож спеціалісти спільно з пацієнтом вирішили ризикнути та спробувати «полагодити» уражені артерії ендоваскулярним методом – через прокол на шкірі виконати стентування та балонну ангіопластику.

Під час виконання цієї малоінвазивної внутрішньосудинної операції лікарі загалом виявили чотири субоклюзії, себто критичні звуження. Дві судини спеціалісти розширили стентами, які завели через сантиметровий розріз на руці. Ще дві з меншим звуженням – роздули балонами. І таким чином повністю відновили нормальне кровопостачання серця. Як все відбувалося пацієнт бачив на власні очі, адже всю операцію був при свідомості.

Попри усі ризики, все вдалося. Вже наступного дня після операції пана Івана виписали. Він більше не відчуває задишки, може вільно ходити та повноцінно жити.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ