Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Львівські лікарі провели надскладну операцію 11-річному хлопчику

Рідкісна пухлина розміром, як перепелине яйце, розрослася на обличчі дитини, могла перетиснути лицьові нерви та перетворитися на злоякісну.
Фото: Лікарня Святого Миколая

Надскладну операцію з видалення небезпечного новоутвору виконали хірурги Дитяча Лікарня Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова.

Пацієнт: 11-річний львів’янин Максимко Білецький. Ще два роки тому мама хлопчика зауважила, що в сина – на щоці біля лівого вуха – з’явилася “гулька”. Вже за кілька місяців новоутвір збільшився. Тоді мама відвела Максимка до лікарів. Під час проведення УЗД ті виявили на обличчі дитини 12-міліметрову пухлину і порадили поки що спостерігати.

За рік після обстеження “гулька” на щоці стала ще більшою – розміром із перепелине яйце. Тоді мама школяра звернулася вже за допомогою до фахівців Лікарні Святого Миколая. Ті своєю чергою дообстежили пацієнта і встановили остаточний діагноз – аденома привушної слинної залози. Це рідкісна доброякісна пухлина, яка може перетворюватися на злоякісну. Завдовжки новоутвір на обличчі Максима сягав уже 4 сантиметрів і почав перетискати лицьові нерви. За таких умов потрібно було якнайшвидше видаляти цю аденому.

Найбільшим викликом для наших хірургів стала критична зона розташування пухлини. Вона розрослась у місці, де лицьовий нерв розгалужується. Якщо зачепити будь-яку з гілочок, порушиться міміка всього обличчя. Тож видалення пухлини в такому місці вимагає ювелірної хірургічної роботи.

“Оперувати ми вирішили під мікроскопом, щоби збільшено бачити цю критично важливу зону, у якій оперуємо. Крім цього, просто під час втручання ми спеціальним електростимулятором подразнювали гілочки лицьового нерва, аби контролювати, чи не зачіпаємо їх”, – розповідає про хід втручання Олександр Калінчук, хірург, медичний директор Лікарні Святого Миколая.

Операція тривала 2 години. За цей час лікарям вдалося успішно відділити пухлину від навколишніх тканин та нервів, не пошкодивши їх. Уже на другий день після операції Максимка виписали додому – повністю здоровим!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ