Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Львівські лікарі видалили чоловікові небезпечну пухлину на сонній артерії

Вкрай небезпечний для життя пацієнта новоутвір – просто на сонній артерії, вчасно виявили та успішно видалили спеціалісти лікарні святого Пантелеймона Першого медичного об’єднання Львова. Про це повідомляє ЛМР.
Фото: лікарня святого Пантелеймона

54-річний Ігор Гривняк працює сантехніком у лікарні. Нещодавно він зауважив у себе на шиї припухлість та одразу звернувся за допомогою. Лікар спершу припустив, що у пацієнта збільшений лімфовузол та призначив антибіотики. Однак вони ніяк не подіяли на припухлість. Тож медики взялися за більше ґрунтове обстеження.

Під час проведення КТ з контрастом лікарі виявили новоутвір. Далі опікуватися пацієнтом стали вже спеціалісти Центру голови та шиї. Щелепно-лицеві хірурги діагностували пану Ігорю рідкісну пухлину, яка називається хемодектома і утворюється в місці біфуркації, тобто роздвоєння сонної артерії.

«Ця пухлина зустрічається рідко – в 1-2 людей зі 100 тисяч. І є вкрай небезпечною. По-перше, саме розташування пухлини вже несе загрозу життю пацієнта. По-друге, хемодектома може стати злоякісною і викликати метастази. Тому при виявленні такого утвору завжди постає питання про радикальне і швидке оперативне втручання. Лише воно може врятувати життя», – розповідає Олег Ковтуняк, завідувач Центру голови та шиї лікарні святого Пантелеймона.

Спеціалісти Центру вирішили виконувати цю складну операцію спільно із судинними хірургами.

«Хемодектома пацієнта дуже щільно прилягає до судин і є ймовірність пошкодження сонної артерії. Може виникнути масивна кровотеча. Також у випадку пошкодження, аби відновити кровопостачання до головного мозку, може знадобитися протезування артерій», – розповідає про виклики такого втручання Андрій Мелень, завідувач судинної хірургії Центру серця та судин лікарні святого Пантелеймона.

Оперували пана Ігоря два завідувачі відділень. Попри складність операції, хірургам вдалося уникнути всіх ризиків, успішно видалити хемодектому та перев’язати судину, яка її харчувала. Вже на другий день після операції пацієнта виписали з лікарні. А результати дослідження пухлини підтвердили, що вона була доброякісною.

Після реабілітації чоловік планує продовжити виконувати обов’язки сантехніка у лікарні святого Пантелеймона. Хірурги наголошують, що у випадку чоловіка все добре завершилося тільки завдяки тому, що він вчасно звернувся. Тож закликають усіх не ігнорувати проблеми зі здоров’ям.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ