Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Львівські лікарі видалили у 2-річного хлопчика пухлину з легені

фото - пресслужба львівського ОХМАТДИТу
фото - пресслужба львівського ОХМАТДИТу
фото - пресслужба львівського ОХМАТДИТу
фото - пресслужба львівського ОХМАТДИТу
1/2
Хірурги лікарні ОХМАТДИТ у Львові видалили з правої легені хлопчика віком 2 роки і 8 місяців доброякісну пухлину.

Про це інформує пресслужба медичного закладу.

З лютого батьки помітили у свого сина кашель, задишку та осиплість голосу. Сімейний лікар родини почув дистанційні хрипи, зробив рентген і побачив утворення у правій легені. Хлопчика скерували відразу в Інститут раку до Києва. Але батьки вирішили звернутися до львівського ОХМАТДИТу. Тут малюка дообстежили - зробили КТ і аналіз крові на онкомаркери. Останній показав, що злоякісного процесу немає. Після консультації з онкологом медики прооперували хлопчика. 

Операція почалася з діагностичної торакоскопії, тобто хірурги завели камеру у плевральну порожнину і оглянули грудну стінку, плевральну порожнину і легеню. Так лікарі зрозуміли, що пухлина не дотична до легені, а розташовується у задньому межистінні. Вона стискала трахею і правий головний бронх, зміщуючи органи межистіння. Це і була причина задишки та осиплості голосу у маленького пацієнта.

"Ми спробували видалити пухлину, але це технічно було неможливо, бо величезна пухлина була припаяна до грудної стінки. Тому ми перейшли на відкриту торакотомію, тобто пішли через розріз грудної клітки, але використали  менш травматичний спосіб - відеоастистуючу торакотомію, тобто через невеличкий розріз грудної клітки маніпулювали інструментами, а з іншого боку підсвічували собі все камерою. Пухлину вдалося повністю видалити", - розповів торакальний хірург Олександр Колодій. 

Гістологічний аналіз підтвердив: у малюка була гангліоневрома - доброякісне утворення. За словами лікаря, такі пухлини дуже рідко трапляються. Він зазначив, що за три роки це друга дитина з таким діагнозом у львівському медзакладі. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ