Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Львівські медики надсучасним методом врятували двох літніх пацієнтів

Фото: Лікарня святого Луки
Фото: Лікарня святого Луки
Фото: Лікарня святого Луки
Фото: Лікарня святого Луки
Фото: Лікарня святого Луки
Фото: Лікарня святого Луки
1/3
Без жодних розрізів – лише в один прокол на нозі спеціалісти лікарні святого Луки Першого медоб’єднання Львова полагодили серця двох літніх пацієнтів. Аби вони витримали операцію, інтервенційні радіологи застосували надсучасний ендоваскулярний метод TAVI. Про це повідомляє ЛМР.

Пацієнти – 84-річний житомирянин Леонтій Рудницький та 80-річна львів’янка Марія Колеса. Обоє звернулися до своїх лікарів зі скаргами на задуху, нестабільний артеріальний тиск та загальну слабкість.

І пані Марії, і пану Леонтію діагностували критичний аортальний стеноз. Це звуження отвору аортального клапана, що призводить до порушення току крові, перевантаження серця і, зрештою, його зупинки.

Ще кілька років тому і пан Леонтій, і пані Марія не мали в Україні шансів на порятунок. Позаяк заміну клапанів у відкритий спосіб, тобто із розрізанням грудної клітки, їхній організм у такому поважному віці міг би не витримати.

Єдиний спосіб врятувати таких хворих – це новітній ендоваскулярний метод TAVI, себто транскатетерна імплантація аортального клапана. Ця надсучасна операція виконується лише в один прокол на нозі, а новий штучний клапан доставляється до серця судиною. Це найменш травматичний і найбільш безпечний спосіб. Операцію TAVI в Україні наразі виконують лише в 9 медзакладах, один з яких – Перше медоб’єднання Львова.  

Спеціалісти Першого медоб’єднання вперше виконали таке втручання майже три роки тому. І відтоді успішно зробили вже два десятки операцій. Саме тому сюди і вирішили звернутися пан Леонтій і пані Марія. Попри те, що метод TAVI має лише переваги, застосовують його рідко. Адже цей спосіб заміни клапану дуже дороговартісний і не покривається коштом держави. Тому спеціалісти шукають можливості для проведення такої операції тоді, коли інших варіантів порятунку не залишається.

«В обох пацієнтів був критичний стеноз аортального клапану. Вони важкі, фракція викиду низька, плюс похилий вік – все це вказувало на те, що відкрита операція неможлива. Тож спільно ми вирішили встановити новий клапан для пацієнтів ендоваскулярним методом TAVI. Це була 21-ша і 22-га така операція в нашому медичному обʼєднанні», - розповідає Олександр Голуб, завідувач відділення інтервенційної радіології лікарні святого Луки.

Літніх львів’янку і житомирянина прооперували в один день. Обидва втручання минули успішно і вже за тиждень пацієнтів виписали.

Ще за тиждень пані Марія навідала своїх рятівників, аби подякувати їм і пройти огляд. Каже: «Я вже прожила багато років, але хочу і далі жити. В мене є внучки і правнучки. Ми маємо дачу. Я дуже люблю землю, саджаю квіти і городину. Я вже вдома посадила розсаду, то скоро збираюся з дітками то все висадити».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ