Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Львівські медики прооперували чоловіка з раком молочної залози

Фото: Лікарня святого Пантелеймона
Фото: Лікарня святого Пантелеймона
Фото: Лікарня святого Пантелеймона
Фото: Лікарня святого Пантелеймона
1/2
66-річний Орест Стахів і подумати не міг, що у чоловіків буває рак молочної залози.

Коли півтора року тому він вперше відчув дискомфорт в області лівої ареоли, то не надав цьому ваги. Думав, що просто натер в автівці паском безпеки, бо поклав до нагрудної кишені гаманець. Цього літа дочка пана Ореста зауважила, що в тата ліва частина грудини багряного кольору, а також з'явився якийсь наріст. Після цього родина одразу звернулася до спеціалістів лікарні святого Пантелеймона.

Діагноз, який виявили медики після проведення УЗД та КТ-обстеження, приголомшив пана Ореста – у нього виявили рак молочної залози. У чоловіків така недуга зустрічається в 100 разів рідше за жінок.

Ба більше – пухлина, яка сягала 8 сантиметрів, уже почала розпадатися. Часу на зволікання не було. Оперувати треба було якнайшвидше. Як саме – радилася мультидисциплінарна команда з мамологів, онко- та реконструктивних хірургів. Вирішили оперувати у два етапи. Спершу свою частину роботи мали виконати онкологи.

«Ми виконали мастектомію. Тобто видалення молочної залози разом із пухлиною та частиною грудного м'яза. Далі – провели лімфодисекцію. Це видалення пахвових лімфовузлів, адже саме через них поширюється хвороба. Це потрібно було обов’язково зробити, аби уникнути рецидиву», – розповідає про перший етап операції Ярослав Вовчанський, онкохірург лікарні святого Пантелеймона.

Другий етап виконали реконструктивні хірурги.

«У нашій лікарні онкопластичний підхід до таких пацієнтів. Для нас важливо не просто забрати пухлину, а й зробити місце дефекту максимально естетичним. Тож ми виконали пластику. Зробили це ротаційним клаптем – закрили дефект за допомогою найширшого м'яза спини пацієнта», – каже Гнат Герич, завідувач хірургічного відділення лікарні святого Пантелеймона.

Обидва втручання минули успішно. Вже на 10 добу пан Орест поїхав додому. Попереду в чоловіка ще тривале комплексне лікування.

Лікарі закликають бути більш уважними до свого здоров’я: регулярно проходити профілактичні огляди, не ігнорувати зміни в самопочутті та вчасно звертатися за допомогою.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ