Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівські рятувальники беруть участь в транскордонному співробітництві

1/2
29 жовтня в Головному управлінні ДСНС України у Львівській області відбулось засідання робочої групи згідно Проекту в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна.

Програма транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна вже 15 років підтримує процеси розвитку на прикордонній території Польщі, Білорусі та України шляхом фінансування різноманітних проектів. Зокрема це проекти, спрямовані на захист та промоцію культурної та природної спадщини прикордонних територій, транспортну інфраструктуру регіонів, вдосконалення інфраструктури та роботи пунктів перетину кордону, а також розвиток служб охорони здоров'я та громадської безпеки.

Наприкінці 2016 року Головним управлінням ДСНС України у Львівській області сформовано і подано чотири концептуальні ноти проектних заявок для участі в Програмі «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020». Пройшовши етапи відбору, в березні 2018 року був відібраний проект «Спільний захист людей та навколишнього середовища шляхом створення українсько-польської системи попередження та реагування на катастрофи в Єврорегіоні Карпати» (далі  - Проект).

4 жовтня 2018 року у Закарпатської області відбулася міжнародна зустріч за участю керівників західних Управлінь ДСНС України та Державної протипожежної охорони Підкарпатського воєводства Республіки Польща. Результатом зустрічі стало урочисте підписання грантового контракту на реалізацію Проекту. Вже, 8 жовтня у Львові відбулась робоча зустріч представників Головного управління ДСНС України у Львівській області, Управління ДСНС України в Івано-Франківській області, Управління ДСНС України у Закарпатській області, Воєводської Комендатури Державної пожежної охорони у Ряшеві. Результатом зустрічі стало визначення завдань партнерів, складання графіку реалізації положень проекту, опрацювання процедур закупівель та процедури реєстрації проекту в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України.

У програмному періоді 2014-2020 загальний бюджет проекту становить 1 842 438,00 євро;

90 % (1 658 194,20 євро) - кошти Європейського Союзу;

10 % (184 243,80 євро) — загальний внесок коштів всіх учасників Проекту.

Бюджет проекту для Львівської області: 699 500,00 євро;

90 % (629 550,00 євро) - кошти Європейського Союзу;

10 % (69 950,00 євро) - кошти Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Кількість спеціальних транспортних засобів, які передбачаються закупити згідно Проекту для Головного управління ДСНС України у Львівській області 8 автомобілів в т.ч.:

5 легких спеціальних пожежно-рятувальних автомобілів;

1 середній спеціальний пожежно-рятувальний автомобіль;

1 легковий спеціальний автомобіль для мобільної оперативної групи;

1 пасажирський автомобіль типу “Мікроавтобус”.

Усі проекти, що фінансуються у рамках Програми Польща-Білорусь-Україна, є некомерційними та сприяють поліпшенню якості життя мешканців східної Польщі та Західної України і Білорусі. Реалізовані в рамках цієї Програми Проекти демонструють сильний транскордонний ефект завдяки партнерству між інституціями країн учасниць.

Довідка:

Перший період Програми було реалізовано в 2004-2006 роках. На той час структура Програми та фінансування проектів були набагато складнішими, ніж зараз (у Польщі проекти фінансувались Європейським фондом регіонального розвитку, а у Білорусі та Україні - TACIS). Разом з цим, у цьому періоді у рамках загального бюджету ЄС у 45,8 млн. євро, було профінансовано 167 проектів, спрямованих на розвиток прикордонних територій.

У рамках Програми 2007-2013 Програма реалізувалась у рамках Європейського Інструменту сусідства і партнерства (ЄІСП). Фінансування Програми ЄС було суттєво збільшено до 170 млн. євро, що дало змогу реалізувати 117 проектів. Ці проекти принесли позитивні зміни у таких сферах, як соціальна інфраструктура, охорона здоров'я, освіта, туризм, охорона культурної спадщини, безпека та інфраструктура та діяльність пунктів перетину кордону.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ