Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівський експеримент: замість семи неефективних ЛКП буде одне

Унаслідок економічно-правових реформ Україна зростає у світових рейтингах. Силовики РФ мають право перевіряти українські військові частини. Чеський центр московської резидентури активізувався, проте НАТО буде йому протидіяти. Москва вкрала секрети у розвідки США. У близького оточення Путіна знайшли закордонні мільярди. Літак покійного президента Качинського не зачіпав рускої берези, його підірвали у повітрі.

Комунальні експерименти над городянами

Під час засідання комісії інженерного господарства, транспорту, зв’язку і житлової політики заступник міського голови Сергій Бабак повідомив про початок пілотного проекту об’єднання ЛКП Личаківського району. Передбачено замість семи ЛКП створити спочатку три, а згодом одне, яке наречуть районною управляючою компанією. Сановник міськвиконкому сміливо малював перспективи: об’єднання ЛКП скоротить управлінський апарат і збільшить заробітну платню робітникам ЛКП, які радість від зростання особистого добробуту трансформують у якість обслуговування городян. Із життєвого досвіду відомо, що останнє, про що піклуються чиновники рівня заступника міського голови, так це заробітна платня комунальників.

Остап Доскіч, голова депутатської комісії, правильно оцінив прийдешню ситуацію, що від суми доданків жеківських проблем їх стане іще більше. Представник президентської «Солідарності» навіть зробив спробу апелювати до розсудливості й наголосив: «Запитайте у себе, коли востаннє ви отримали у місцевому ЛКП якісну послугу? Якщо чіткої відповіді не буде, це означає, що схема роботи цих підприємств потребує змін. Однак робити це потрібно розумно і виважено. Наразі розроблено лише механізм. А от як запрацює система об’єднання ЛКП, покаже час. Першочергово виникає питання: наскільки це буде зручно людям, які звикли мати комунальне підприємство, що обслуговує їхній будинок, близько від дому, а також чи готові львів’яни оплачувати послуги, які раніше були безкоштовними?»

Далі, ймовірно вичерпавши аргументний інструментарій, народний обранець безнадійно махнув рукою: нехай діється Бабакова воля.

Дивна річ. В інженерній комісії зібрались десять інтелектуальних достойників, яким львів’яни довірили свій добробут. Невже синергії десятьох недостатньо, щоби теоретично змоделювати майбутню ситуацію, не вдаючись до експерименту над городянами?

Україна зросла у рейтингу підприємництва

Президент Петро Порошенко повідомив: у щорічному рейтингу доступності ведення підприємницької діяльності Україна посіла 76 місце серед 189 держав, піднявшись на чотири сходинки. При Януковичу, в 2012 році, Україна була на 112 місці.

Рейтинг «Doing Business» – щорічне дослідження Світового банку, під час якого країни оцінюють за 11 індикаторами стосовно провадження підприємницької діяльності. Дослідження присвячене оцінці нормативних актів, які регулюють функціонування малих і середніх підприємств упродовж усього періоду діяльності.

Голова уряду Володимир Гройсман повідомив, що для потрапляння України у ТОП-40 «Doing Business» українські парламентарі повинні прийняти 4 законопроекти стосовно дерегуляції. Принагідно зазначимо, що Україна піднялась із 99 на 65 місце у рейтингу прозорості підготовки урядових рішень.

Кремлівські загарбники мають в Україні права

З’ясувалось, що РФ має право здійснювати перевірку українських військових частин. Про це під час брифінгу повідомив Андрій Гудзь, начальник управління верифікації Генштабу України. Він зазначив, що Україна й РФ є підписантами договору про відкрите небо і Віденського документу від 2011 року про заходи щодо зміцнення довіри й безпеки. У рамках цих договорів країни мають право проводити інспекцію військової активності один одного.

За три роки війни головнокомандувач Петро Порошенко, голови урядів Арсеній Яценюк і Володимир Гройсман, як теж і голова парламенту Андрій Парубій не спромоглись скасувати закон Януковича стосовно інспекційних прав московських загарбників на території України.

Нагадаємо, 18 жовтня уряд України скасував дію угоди з Москвою стосовно військового співробітництва – збереження спеціалізації підприємств, які беруть участь у виробництві військової продукції. А 9 серпня поточного року Кабінет міністрів денонсував міжурядову угоду Кучми із РФ від 18 липня 2003 року, яка регулювала порядок взаємодії Києва і Москви під час експорту продукції військового призначення до третіх країн.

Московські шпигуни активізувались в ЄС

Із минулого року секретні служби Москви підвищили свою активність на території Чехії, здійснюючи, зокрема, кампанію проти України. Про це повідомило видання «Prague Daily Monitor» із посиланням на річний звіт Служби безпеки та інформації Чехії (BIS).

Московські спецслужби, у розпорядженні яких є якісна мережа контактів, здебільшого дізнаються про таємну інформацію від представників політичної сфери. У звіті сказано, що чехи розкривають багато конфіденційної інформації про компанії, в яких працюють. Найбільше джерело ризику становлять несвідомі контакти чехів із працівниками посольства РФ у Чехії, яке насправді є головним осередком московської розвідки в ЄС.

Із празької площі Під каштанами, де розташована резиденція московської розвідки, здійснюють операції, які є частиною кампанії проти України, ЄС і НАТО. Зокрема, рускі агенти координують і фінансують діяльність неурядових чеських організацій, які ставлять під сумнів територіальну цілісність і суверенітет України.

НАТО створить нові структури проти РФ

НАТО має намір створити нові командні структури всередині Альянсу, щоби зміцнити свої слабкі сторони на випадок будь-якого ймовірного конфлікту з Москвою. Перша структура буде курувати питання тилового забезпечення і контррозвідки, а друга – зміцнення безпеки морських комунікацій, надзвичайно важливих для ЄС.

Рускі обікрали американську розвідку

Керівник ІТ-компанії «Лабораторія Касперского» визнав факт копіювання (крадіжки) даних Агентства національної безпеки США. У 2014 році аналітики компанії повідомили Касперському, що завантажили дані про команду хакерів «Equation Group», серед яких була і  секретна інформація АНБ.

Керівник ІТ-компанії запевнив, що «випадково» завантажені документи американської розвідки негайно видалили. Як саме співробітники зрозуміли, що ці документи є секретними, Касперський не уточнив, як і не повідомив, викрадання секретів американської розвідки було одноразовим чи системним. Водночас Касперський відмовився відповісти і на питання, чи «Лабораторія Касперского» повідомила Агентству нацбезпеки США про отримання секретних документів, чи тільки доповіла Москві.

Не виключена схема, що спочатку «Лабораторія Касперского» заражувала комп’ютери американської розвідки вірусом, потім бралась очистити комп’ютери, а заодно й подивитись, якою інформацію розпоряджається АБН.

У близького оточення Путіна знайшли $24 млрд

Сараєвський Центр з питань дослідження корупції і організованої злочинності (OCCRP) знайшов на закордонних банківських рахунках оточення Путіна майже $24 млрд. Причетність самого Путіна до корупції не виявили, однак у його родини та близького оточення, яке пов’язане нафтогазовими активами або держкомпаніями, нагромаджені значні фінансові ресурси. Такі особи як Михаіл Шеломов, Сергей Ролдугін і Петр Колбін можуть бути так званими «гаманцями» Путіна, – повідомили журналісти OCCRP.

Водночас незрозуміле твердження міжнародних розслідувачів, що Путін у корупції не виявлений, а тільки його «гаманці». Якщо є «корупційні гаманці», значить є і власник цих «гаманців», який їх наповнював у незаконний спосіб.

Літак Качинського підірвали

Польська урядова підкомісія з розслідування Смоленської катастрофи остаточно підтвердила, що на одному з реєстраторів параметрів руху урядового літака Ту-154М, який потрапив у катастрофу біля Смоленська, зафіксований момент вибуху на борту транспортного засобу.

Тепер комісія буде мати додаткову роботу – з’ясувати, хто заклав вибухівку: продажні поляки, які обслуговували польський борт №1, чи на РФ, де за півроку до катастрофи завершили ремонт літака польського президента. Мова йде про контракт на ремонт, який в 2009 році виконали на РФ. Корпус літака ремонтували у Самарі, гідравлічну систему – в Уфі, двигуни – у Рибінську. За модернізацію борту №1 відповідав консорціум польських фірм «MAW Telecom International SA» і «Polit-Elektronik».

Керівництво фірми «Polit-Elektronik» знало про свою перемогу в тендері ще за півроку до його початку. Представники самарського «Авіакору» і Рибінського НВО «Сатурн» уклали контракт із «Polit-Elektronik» у лютому 2009 року – за кілька тижнів до проведення тендеру. Ремонт обійшовся польській стороні на суму, якої б вистачило для придбання нового літака класу Ту-154М.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ