Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівський Гарнізонний храм відзначає свій празник

Сьогодні Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла у Львові відзначає храмове свято. Це перший Гарнізонний храм в Україні, який став місцем сили українських військових та багатьох мешканців нашої країни.
Гарнізонний храм (Фото з відкритих джерел)

«Гарнізонний храм Петра і Павла став нашою Альфою та Омегою у цей складний час. Для когось місцем втіхи та радості, для когось – найсильнішого суму. Тут знаходять допомогу і велику жертовність. Особливе місце у Львові, де небо зʼєднується із землею. Тут плекають надію. Сьогодні храмовий празник. Давайте привітаємо і подякуємо!», - зазначив мер Львова Андрій Садовий.

Гарнізонний храм – перша барокова споруда у Львові, якій майже 400 років. А в радянські часи у церкві було книгосховище, повідомлять в ЛМР. 

«Храм пережив різні історії, випробування, зміну багатьох настоятелів. Він був багато років Гарнізонним храмом, зокрема за часів Австро-Угорської імперії. Коли ми вперше увійшли до храму, тут налічувалося майже 3 млн книг. Храм був весь у книгах. Очевидно, це зумовило те, що молитва тут не відбувалася, доступ був дуже обмежений: сюди мали можливість приходити лише бібліотекарі», - розповідає отець Тарас Михальчук, настоятель Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла.

Храм відкрили на День Збройних Сил України 12 років тому. Зараз тут активно триває реставрація, уже відновлено фрески та фасад.

«На початку 2011 року були наші перші прихожани – лише кілька десятків. Майже рік ми з ними молилися в підземеллях храму. Через рік нам вдалося немов би вийти з підпілля і ввійти до храму», - каже отець Тарас Михальчук.

Храм святих апостолів Петра і Павла – перший Гарнізонний храм в Україні. Тут військові беруть шлюб та охрещують дітей. А з 24 лютого 2022 року тут майже щодня прощаються з Героями.

«В один день доводиться бути на похороні захисника України, через годину чи дві – охрещуєш дитятко захисника. Ще через годину знову є Свята Тайна вінчання захисників України. І це говорить про те, що життя триває. Наше завдання – стати тими людьми, щоб навіть в цю останню земну дорогу захисника допомогти родині пройти це якнайкраще, з найбільшою почестю і щирою молитвою», - зазначає отець Тарас.  

Також у храмі допомагають захисникам та їхнім родинам.

«Ми нині можемо допомогти тим, хто цього потребує. Тобто, жити тут і тепер, любити тут і тепер, радіти тут і тепер, і посміхатися тут і тепер. Але, що найважливіше, підтримувати захисників України вже та негайно. І це ми маємо робити, незважаючи ні на що. Тому що хтось сьогодні є в окопі та жертвує набагато більше, ніж ми це робимо. І вони є наші рідні люди. Сьогодні як ніколи треба пам’ятати, що сила є у великій Любові», - додає настоятель Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла у Львові отець Тарас Михальчук.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ