Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівський геріатричний пансіонат не бачив ремонту майже півстоліття

Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
1/4
Сьогодні, 1 лютого, в Львівській обласній раді, відбувся круглий стіл з обговорення проблемних питань Львівського геріатричного пансіонату. На обговоренні була присутня і журналістка Гал-інфо.

«Як звели двоповерховий будинок у 1969, а п’ятиповерховий у 1972 році, так жодного ремонту і не зробили. До 1998 року там знаходились ті люди, які мали і психічні розлади, і геріатрію. Цього ж року було розділено ці два напрямки: у пансіонаті залишилась геріатрія, а психоневрологічний інтернат перемістили в окремий заклад. Відповідно до вимог всі мешканці проживали у п’ятиповерховому будинку, а двоповерхова будівля практично занепадала.

Не менш приголомшило те, що я побачив коли тільки став директором цього закладу, я стикнувся з тим, що лежачі хворі були розміщені на 4 та 5 поверхах. Як мені стало відомо, що така ситуація тривала з 1985 року. Звісно ж, що відповідно до припису пожежної служби ми перемістили усіх мешканців з п’ятого поверху на перший», – розповів директор Львівського геріатричного пансіонату Микола Модь.

Хто зараз перебуває у пансіонаті?

За словами заступника голови Львівської обласної ради Володимира Гірняка у львівському геріатричному пансіонаті наразі перебуває 335 людей. Серед них половина – мешканці Львівщини, а інша половина – львів’яни. 

"Ми переконанні у тому, що місто також має взяти на себе відповідальність та виділити відповідну суму для цього закладу. Зі своє сторони ми зробили перші кроки задля вирішення проблеми", - зазначив Гірняк.

Нагадаємо, що ЛОР напередодні виділила з бюджету розвитку 4,85 млн грн на геріатричний пансіонат.

"Цьогоріч вперше за багато років ми на прохання департаменту соціального захисту виділили таку значну суму для геріатричного пансіонату – 4 млн 850 тис. грн. Це суттєва, проте недостатня сума", – розповів в коментарі Гал-інфо заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк.

Львівська обласна рада виділила 4,85 млн грн на геріатричний пансіонат

На що підуть гроші?

Микола Модь розповів, на що найперше потрібно витратити кошти. "На мою думку, найперше потрібно провести пожежну сигналізацію. Вартість такого оновлення приблизно становитиме 958 тис. грн. Частину грошей плануємо витратити на реконструкцію будівлі, щоб розмісити в комфортних умовах лежачих хворих".

Скільки грошей ще потрібно?

"Не менш важливе питання щодо заміни усієї електропроводки, адже термін експлуатації вийшов ще у 1992 році. Приблизна вартість заміни у п’ятиповерховому приміщенні може становити 888 тис грн. Але ця цифра приблизна, спершу потрібно зробити проектно-кошторисну документацію.

Заміни потребують і гнилі труби системи опалення та водопостачання. Орієнтовна вартість – 3 млн 450 тис. грн. Щоб відремонтувати усі кімнати двоповерхової будівлі знадобиться близько 5,5 млн грн, а п’ятиповерхової – 9 млн 950 тис. грн. Реальна вартість зовнішніх робіт (гідроізоляція, утеплення стелі, заміна вікон тощо) понад 10 млн грн. Перелік ще можна продовжувати  і продовжувати", – розповів про попередні розрахунки Микола Модь.

На Львівщині може з’явитись новий геріатричний пансіонат, – Гірняк

Земельне питання

Начальник управління майном спільної власності Львівської обласної ради Микола Бандра зазначив, що загальна територія пансіонату 13,94 га. Зокрема, на цій ділянці суперечка йде за 2,4 га.

"Вже під час моєї каденції 07.07.2017  року була скерована заява на ім’я міського голови Львова Андрія Садового щодо надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою. Проте вже 26.07.2017 року нам відмовили", – скаржиться Микола Банда.

Володимир Гірняк зазначив: "Останні півроку йдемо шляхом, яким йдуть інші області, коли ми за нашими обласними закладами оформляємо в обласну власність земельні ділянки. Я думаю, якщо не буде спротиву зі сторони міста, то ми цю земельну ділянку, включаючи і спірні 2,4 га, відведемо за Львівською обласною радою і далі "воюватимемо" з тим нерадивим орендарем. Збудувати там без згоди обласної ради ми не дамо, щоб не було нікому іншому повадно втручатися в наші обласні комунальні заклади: чи в майно, чи в землю".

Олена Ляхович, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ