Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Львів’ян запрошують на ювілейний концерт Богдана Стельмаха

2 жовтня у Львівській опері відбудеться ювілейний концерт до 75-ліття відомого українського поета, драматурга, перекладача, автора українських пісень Богдана Стельмаха.

Як зазначив депутат Львівської міської ради, меценат Роман Грицевич, Богдан Стельмах – це людина-легенда, яка заслуговує найвищих почестей, і кожен учасник концерту подарує ювіляру частинку свого серця.

«Мені надзвичайно приємно, що ми сьогодні зустрілись у переддень ювілею нашого великого поета, пісняра, шанованого всіма Богдана Стельмаха. Це – людина-легенда, яку ми всі дуже шануємо.  Це людина, яка, я вважаю, зробила найбільше для мистецтва і після Івасюка є другою важливою особою в українській музиці».

Як розповів ювіляр, поет Богдан Стельмах, для нього концерт – це своєрідна сповідь перед глядачами.

«Може тепер не модно проводити ювілейні концерти, я теж вагався, але знаю, що до ювілею вагаєшся, а потім минає і каєшся. Чому я це не зробив? Люди хотіли прийти мабуть, послухати та й мене привітати. Хоча вітальників можна було зібрати десь в іншому місці. Хоча ювілей в оперному театрі ще, мабуть, щось інакше, щось величніше. Дехто не любить свої дні народження, а я чекаю 2 жовтня, це для мене свято. На сцені будуть всі мої друзі, які зроблять мені подарунки, виконуючи пісні на мої слова. Тут будуть оригінальні пісні Скорика, Івасюка, Білозора, Табакова. Також виконають пісні, до яких я написав українські тексти, зокрема неаполітанські пісні.

Колись  один з моїх друзів, співак Орест Цимбала попросив мене перекласти понад 100 неаполітанських пісень. Квартет бандуристок «Львів’янки» заспівають відому «Голубку», «Орфей» заспіває «Адажіо». Павло Табаков виконає уривки з рок-опери «Андрей» про життя Андрея Шептицького. Це буде «Колискова» у виконанні Оксани Мухи. Словом, «сходьмося, покликані й запрошені, в наш пісенно-поетичний храм! Тут я буду сповідатись осені, буду сповідатись, люди, вам».

Відомий український співак Павло Табаков на концерті подарує прихильникам уривки з майбутньої  рок-опери на слова Богдана Стельмаха.

«Я хочу сказати, що дякую долі, що нас звела з легендарним поетом, митцем і подякувати, що ми зійшлись на такій важливій темі. Тема  - Андрей Шептицький. Колись вірші Богдана Стельмаха мене настільки вразили, що я вирішив написати великий твір – рок-оперу. Працюю над цим вже 2 роки і вже є, Богу дякувати, 18 творів».      

Слова Павла Табакова підтримує і знана співачка Оксана Муха.

«Я дуже щаслива, що можу долучитись, що можу зробити пану Богдану такий подарунок. Для мене це надзвичайно дорого, чутливо, чуттєво, відповідально. Для мене надзвичайно приємно буде виконати «Колискову» і «Покликання», яку написав Павло Табаков. Це, власне, з рок-опери, зовсім «свіжі» твори, ще ніхто їх не чув.

Керівник дитячого мистецького центру «Фора», співак Володимир Кудовба називає майбутній захід концертом майстрів сцени.

«Я познайомився з творчістю пана Богдана у 1988 році на студії Ігоря Білозора. Ми переписували кілька пісень і я дізнався, що слова до пісні «Не сип мила скла», це слова Богдана Стельмаха. Мені ця пісня припала до душі і стала однією з найулюбленіших і я її часто виконую. Ще одну пісню виконаю «Соле міо», вона по-праву може вважатись частково українською, оскільки була написана в Одесі. Власне, українська інтерпретація пана Богдана і відома мелодія і на підспівку візьму з собою молодих хлопців, щоб відчули атмосферу концерту майстрів. Можливо, з’являться нові композитори і вокалісти. Таке у мене очікування від цього концерту».      

У концерті візьмуть участь: Оксана Білозір, Оксана Муха, Павло Табаков, Віктор Морозов, Тарас Чубай,Орест Цимбала, Володимир Кудовба, Назар Савко, чоловічий вокальний октет «Орфей», ВІА «Ватра», Софія Федина, Алла Сіренко, Наталя Романюк, Ліліана Лаврух, Орест Сидір, Роман Ковальчук, Сергій Котовський, квартет "Львів'янки, вокальне тріо "Sisterzz Voice" .

Довідка. Богдан Стельмах - Заслужений діяч мистецтв України, лауреат літературних премій імені І. Котляревського (1992), імені М. Шашкевича (1994), імені Лесі Українки (1996) та премії «Благовіст» (2004), володар Першої премії «Коронація слова» у номінації «Пісенна лірика» (2015).

Автор книжок «Примула, квітка віща» (1969), «Земний вогонь» (1979), «Правдива пісня» (1982), «Батькові слова» (1984), «Пшеничне перевесло» (1988), «Сонечкова донечка» (1988), «Сто пісень» (1989), «Тарас» (1991), «Фрак для доцента» (1991), «Прикрі пригоди в країні погоди» (1991), «Писанка» (1993), «Світлиця пісень і спогадів» (2001), «Вірші про Україну» (2002, 2004), «Ця осінь називається Марія» (2003), «Божевільня метеликів» (2008) та інших.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ