Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Львів’янка придбала палац на Хмельниччині, який планує відновити

Палац у Деражні — перший палац, що опинився в приватних руках в рамках малої приватизації.

Фото: Спадщина.UA

Про це повідомляє Хмарочос

Засновниця проєкту «Спадщина.UA», львів'янка Ганна Гаврилів придбала на державному аукціоні збудований у 1910 році палац у Деражні на Хмельниччині.

Будівлю виставив на торги Фонд держмайна. В аукціоні змагались 13 учасників, серед яких перемогу здобула Ганна Гаврилів, запропонувавши 1,5 мільйона гривень — це у 126 разів вище за стартову ціну.

Будівля має статус нововиявленої пам’ятки архітектури місцевого значення «Будинок приватного адвоката Периторіна» 1910 року побудови.

Двоповерхова споруда з підвальними приміщеннями площею понад 700 кв.м, виконана в стилі модерну,  спершу функціювала як приватна резиденція, за совєтів як початкова школа та палац піонерів, а останні роки не експлуатувалася та поступово занепадала.

Після придбання палацу фахівці «Спадщина.UA», серед яких архітектор Іван Щурко, історик Оксана Лобко, дизайнер Станіслав Клосовський, розпочали дослідження пам’ятки в архітектурному та історичному аспектах, а також культурно-туристичного потенціалу регіону.

Фото: Спадщина.UA

За два місяці роботи експерти під шаром радянського шиферу найшли давню фальцеву крівлю, а на горищі — фрагменти розкішних карнизів кахлевих печей, що колись прикрашали палац.

Невдовзі команда планує зробити низку заходів з впорядкування будівлі та території, а також завершити науково-дослідні роботи. Попередньо через місяць двері палацу відкриють для усіх охочих.

«Наше завдання — відродження культурної спадщини України не лише в архітектурно та інформаційно, але й соціально: ми прагнемо, аби внаслідок нашої праці занедбані пам’ятки ставали актуальними, аби в них закохувалися та переступали їх поріг. Тож, маємо на меті розкрити весь потенціал та красу цієї споруди та незабаром найти для неї партнера чи інвестора», — зазначає засновниця «Спадщина.UA» та господиня палацу Ганна Гаврилів.

Фото: Спадщина.UA

До слова, «Спадщина.UA» – ініціатива, що займається відродженням об’єктів культурної спадщини України. Організація відома своїми благодійними ініціативами, а саме відновленням палацу у Тартакові, замку в Поморянах та будівлі товариства «Сокіл» у Бібрці на Львівщині та храму Івана Мазепи на Чернігівщині. 

Серед успішних приватних проєктів — ревіталізація історичної будівлі 1905 року «СТАРА ШКОЛА» в Роздолі та проєкт із відродження давніх занедбаних хатинок «Мальовані Поморяни».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ