Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Львів’яни заборгували "Львівгазу" 2,3 млрд грн

Станом на 1 квітня борг споживачів газу Львівщини перед ТОВ ʺЛьвівгаз збутʺ сягнув 2,3 млрд грн, - інформує прес-служба "Львівгаз збуту".

Клієнти ʺЛьвівгаз збутуʺ в 1,5 рази збільшили борги за газ

А це в 1,5 разів більше ніж торік. Збільшення неплатежів відбувається за рахунок монетизації субсидій, зменшення кількості субсидіантів серед населення та здорожчання вартості газу.

Від березня змінився механізм виплати житлових субсидій. Клієнти "Львівгаз збуту" котрим призначено державну допомогу для оплати спожитого газу, почали отримувати її ʺживимиʺ грошима. Деякі споживачі використали отримані кошти на інші цілі, нерозрахувавшись за послугу постачання газу. Окрім того, кількість субсидіантів серед клієнтів ТОВ ʺЛьвівгаз збутʺ в поточному опалювальному періоді зменшилась на 54%, а також зростала вартість природного газу. Все це напряму вплинуло на зростання неплатежів за спожитий газ і збільшення кількості боржників. 

ʺВ нас були перестороги, що через видачу субсидійних коштів споживачам ʺна рукиʺ, деякі наші клієнти використають ці гроші на інші потреби, а не на оплату за спожитий газ. На жаль, так частково і сталось. На додачу ряд споживачів мають  накопичені борги за попередні зимові місяці.

Зараз борг клієнтів ʺЛьвівгаз збутуʺ становить 2,3 млрд грн. Найбільше боржників серед споживачів Львова, Пустомитівського та Стрийського районівʺ, - зазначила начальник відділу розрахунків ʺЛьвівгаз збутуʺ Ольга Чабан.

Через відсутність оплати ʺЛьвівгаз збутʺ не має можливості своєчасно розрахуватися з державним  постачальником - НАК ʺНафтогаз Україниʺ - за спожитий населенням газ і оперативно замовити необхідні обсяги для подальшого забезпечення газом споживачів.

У разі труднощів із погашенням заборгованості, для того, аби не погіршувати ситуацію і не накопичувати борги, фахівці ʺЛьвівгаз збутуʺ рекомендують своїм клієнтам укласти графік погашення заборгованості. При наявності відповідних документів, зокрема довідок про доходи всіх повнолітніх членів сім’ї, зареєстрованих в житловому приміщенні (для непрацюючих членів сім’ї працездатного віку подаються документи про причину тимчасової незайнятості). Надалі, при погашенні боргів або їх реструктуризації споживач може звернутися до органів соціального захисту для призначення державної допомоги.

Окрім того, наголошуємо, що наявність простроченої заборгованості унеможливлює подальше надання державної підтримки. У разі несплати за послуги по закінченню поточного опалювального сезону, надалі субсидія призначатися не буде.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ