Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Львову потрібно 265 млн грн, щоб відмовитись від піскосуміші

Для того, щоб повністю відмовитись від піскосуміші взимку та перейти на реагенти, Львову необхідно 265 млн гривень. Про це сьогодні, 19 листопада, під час брифінгу повідомила директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Ірина Маруняк, передає кореспондент Гал-інфо.

Ірина Маруняк розповіла ситуацію із прибиранням міста у зимовий період: кількість одиниць техніки задіяної в роботі, наявність піскосуміші та реагентів для посипання вулиць.

«Техніка готова до зими. Сьогодні виїжджало 12 піскорозкидувачів, які використали 26 м куб. піскосуміші. У всіх районах Львова посипались шляхопроводи та перехрестя, де сніг міг підмерзати. Ніякого колапсу в місті немає – техніка, трамваї та автобуси їздять. Жодних надзвичайний ситуації не зареєстровано», – зазначила Ірина Маруняк.

У мерії також повідомили про закупівлю матеріалів для посипання доріг та хідників у місті. Зараз Львів має 10,9 тис. м куб. піскосуміші, сіль для тротуарів та нові реагенти – бішофіт та калій хлорид, якими посипатимуть дороги Галицького району.

«Реагенти відрізняються від піскосуміші тим, що не залишаються на дорогах. Їх не потрібно буде прибирати навесні. Будемо в порядку експерименту пробувати як працюють ці реагенти. Якщо отримаємо позитивний результат, куплятимемо наступного року», - повідомила Ірина Маруняк.

Вона також додала, що цьогоріч, для Галицького району, на тендері закупили реагентів на 4 млн гривень, на 1,5 млн бішофіту та на 2,5 млн калій хлориду.

«Реагенти дорожчі в 3-4 рази ніж піскосуміш, але, якщо врахувати витрати, які йдуть на техніку та людей, щоб прибрати Львів навесні від пилу та піску, виходить те саме. Для того, щоб повністю перейти на реагенти Львову необхідно 265 млн гривень з бюджету. Це немалі гроші, тому одномоментно місто не зможе відмовитись від піскосуміші. Все залежить від бюджету і від того, чи депутати погодяться на ту суму грошей, яка потрібна для прибирання всього міста реагентами», - пояснила чиновниця.

Нові реагенти мають працювати в умовах сильного холоду – до 15 градусів морозу. Поки що ними посипатимуть лише дороги. Підйоми та хідники продовжать посипати сіллю та піскосумішшю, оскільки, невідомо як реагенти працюватимуть.

Наразі Львів зараз має 135 одиниць техніки, яка вже переведена в режим цілодобового чергування.

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо раніше, департамент житлового господарства та інфраструктури ЛМР планує змінити методику прибирання доріг у зимовий період та використовувати реагенти замість піско-соляної суміші. Цього року, в якості експерименту, планують випробувати новий метод посипання на вулицях Галицького району.

На сесії Львівської міської ради депутати підтримали пропозицію виконавчих органів та виділили кошти, щоб, в якості експерименту, у Галицькому районі, частину вулиць посипати відповідним реагентом.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ