Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Литвин пропонує скасувати "мовний закон" Колесніченка

Позафракційний народний депутат Володимир Литвин пропонує ухвалити новий закон, який передбачає визнання таким, що втратив чинність, Закон «Про засади державної мовної політики», автором якого є «регіонал» Вадим Колесніченко.

Про це йдеться в пояснювальній записці до зареєстрованого в парламенті законопроекту Литвина № 1239 «Про порядок застосування мов в Україні», текст якого мають в розпорядженні «Коментарі».

Згідно з документом, пропонується визнати таким, що втратив силу, «мовний» закон Ківалова-Колесніченка у зв´язку з тим, що «його положення не відповідають Конституції України, іншим законам України, а також не узгоджуються з Законом України «Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин» .

Метою законопроекту є унормування правових та організаційних засад застосування в Україні державної мови, регіональних мов або мов меншин.

Проект закону передбачає, що державна мова повинна застосовуватися на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування, а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначаються законом.

При цьому, законопроектом визначено порядок і межі використання регіональної мови, мови меншини або мови меншини в Україні, при цьому не зачіпаючи розвиток і використання державної мови.

У свою чергу народні депутати України від Єдиного Центру Віктор Балога, Василь Петьовка і Павло Балога внесли на розгляд парламенту законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про засади державної мовної політики». Законопроект передбачає встановити перевірку знань державної мови під час зарахування на державну службу.

Як повідомили «Коментарям» у партії Єдиний Центр, наразі не існує механізму перевірки знань чиновників. Це призводить до неодноразових випадків ігнорування вимог закону.

Як повідомляли «Коментарі», 3 липня Верховна Рада України ухвалила закон «Про засади державної мовної політики» «регіоналів» Сергія Ківалова та Вадима Колесніченка. Закон передбачає, що в 13 регіонах України російська мова набуває статус регіональної, який практично прирівнює його до державної. У свою чергу, Президент України Віктор Янукович підписав мовний закон.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ