Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Макрон закликав РПЦ протистояти тиску Кремля на Україну

Президент Франції Еммануель Макрон у неділю заявив, що російська православна церква дозволяє маніпулювати собою з боку влади росії, щоб виправдати війну в Україні.

Як пише Reuters, президент Франції Макрон значну частину свого виступу на конференції під назвою «Клач за мир» присвятив Україні. Другий представник російської православної церкви, митрополит Антоній, сидів у першому ряду конференц-залу разом з іншими релігійними лідерами, коли Макрон виступав.

Патріарх Кирило, глава російської православної церкви, з ентузіазмом підтримав вторгнення росії в Україну, яку патріарх вважає оплотом проти Заходу, який він називає декадентським. 

«Релігійні лідери також відіграють роль опору, коли стикаються з безглуздістю цих подій», — сказав він, маючи на увазі війну в Україні.

"Ми добре знаємо, як православна релігія сьогодні маніпулюється владою в росії, щоб виправдати свої дії. Тут потрібен опір", - сказав Макрон

Макрон зазначив, що опір означає ніколи не виправдовуватися, ніколи не потрапляти в пастку, не підтримувати політичні проєкти, які мають тенденцію заперечувати гідність кожної людини. Позиція Кирила щодо України також спричинила розбіжності з Ватиканом і розв’язала внутрішній бунт, який призвів до розриву зв’язків деяких помісних православних церков із російською православною церквою. 

Франція неодноразово наголошувала на важливості тримати західні дипломатичні канали з москвою відкритими після того, як російські війська вторглися в Україну 24 лютого, а в іншій частині своєї промови Макрон сказав, що вірить у можливість миру в Україні, навіть коли росія попереджала про конфлікт може загостритися.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ