Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Макрон заявив, що Росія просуває дезінформацію у Франції та Африці

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Росія непублічно фінансує деяких французьких лідерів думок, які поширюють неправдиві наративи і займається просуванням дезінформації в африканських країнах.

Як зазначає Reuters, на саміті франкомовних країн у Тунісі, Макрона попросили відповісти критикам, які стверджують, що Франція використовує історичні економічні та політичні зв’язки у своїх колишніх колоніях для обслуговування власних інтересів.

"Це сприйняття живиться іншими, це політичний проєкт. Я не дурень, багатьом лідерам думок, які іноді виступають у ваших програмах, платять росіяни. Ми їх знаємо. Низка держав, які хочуть поширити свій вплив в Африці, роблять це, щоб завдати шкоди Франції, завдати шкоди її мові, посіяти сумніви, але перш за все переслідуючи певні інтереси", — сказав Макрон.

Він також обвинуватив Росію у “хижацькому” поводженні в Африці.

“Достатньо лише подивитися на те, що відбувається у ЦАР чи деінде, аби побачити втілення там російського проєкту, коли Францію відштовхують на узбіччя. Це — хижацький проєкт”, — наголосив французький президент.

Макрон додав, що ці дії чиняться “за сприяння російської військової хунти”.

Франція, колишня колоніальна держава в більшій частині Західної та Центральної Африки, має давні військові зв’язки по всій франкомовній Африці, і французькі війська були розміщені в Малі протягом десятиліття в рамках контртерористичної операції.

Критики описують операцію Франції як провал і звинувачують її в подальшій дестабілізації регіону. Протягом останніх років вона також змагалася за вплив з Росією, яка розгорнула приватну військову групу Wagner Group у кількох країнах, зокрема в Центральноафриканській Республіці (ЦАР) і Малі, пише Reuters.

Париж був змушений вивести війська в Малі після того, як військові африканської країни прийшли до влади в результаті державного перевороту 2020 року на тлі розриву відносин. Згодом військове керівництво Малі запросило ПВК "Вагнера" допомогти в боротьбі проти ісламістських бойовиків, яка тривала десятиліття, і розірвало відносини з Францією.

Тоді Росія заявила, що "Вагнер" не представляє російську державу і не отримує від неї грошей. Але ЄС наклав санкції на групу "Вагнера", звинувативши її в проведенні таємних операцій від імені російського уряду.

Минулого року в доповіді ООН говорилося, що російські військові інструктори та місцеві війська в Центральноафриканській Республіці застосовували надмірну силу, невибіркові вбивства, захоплення шкіл і масштабні грабунки цивільних осіб.

Кремль назвав брехнею те, що російські інструктори брали участь у вбивствах або пограбуваннях у багатій на золото та алмази країні з населенням 4,7 мільйона осіб.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ